Andrei Curăraru, expert WatchDog, consideră că nu toate voturile care ar fi mers spre Igor Dodon vor merge către Alexandr Stoianoglo, propunerea prezidențială a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
Curăraru: Transferul de voturi de la Dodon la Stoianoglo va funcționa limitat
Având în vedere acest transfer limitat de intenții de vot de la fostul președinte al Republicii Moldova la fostul Procuror General, decalajul dintre primii doi clasați din cel mai recent sondaj, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, înlocuitorul ales de Igor Dodon, ar putea să fie și mai mare. În cel mai recent sondaj, Sandu avea 37%, iar Dodon doar 18 procente. În plus, consideră Curăraru, pe actuala președintă o ajută și partidul, care are un scor mai mare decât al ei.
„În Republica Moldova oamenii votează întotdeauna pentru câștigători. Dacă există un decalaj mare între primul și al doilea candidat, cei care ar putea vota candidații cu rezultate mai mici pot trece pur și simplu la primul sau al doilea”, a spus Andrei Curăraru la emisiunea „Prețul libertății”. El crede că, având în vedere felul în care este cunoscut Alexandr Stoianoglo, multe voturi vor merge la Maia Sandu, chiar și din partea centriștilor și a celor de centru-stânga.
O altă problemă a fostului Procuror General este, în opinia expertului WatchDog, faptul că Stoianoglo nu vorbește bine românește. „Asta nu promite dezbateri foarte bune cu Maia Sandu. Dacă se întâmplă, dacă vin ambii candidați, și va fi o listă foarte lungă de candidați care vor dezbate cu ei. Dar este și posibil să mai joace o carte, să spună „lasă-mă să vorbesc limba mea” și să încerce să mobilizeze vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova. Aceasta ar fi, de asemenea, o practică destul de logică”.
Partidele mici nu au motive să-l susțină pe fostul Procuror General
Curăraru mai amintește, ca dezavantaje pentru Stoianoglo, faptul că nu a fost politician, dar și lipsa de notorietate, având în vedere că în partea deschisă a sondajului, în care cei intervievați putea numi o altă propunere, fostul Procuror General nu apare. „Este evident că politicieni precum Irina Vlah, Ion Ceban și Ion Chicu sunt mai populari decât fostul procuror general”.
„Pentru un partid care se menține în apropierea pragului de intrare în Parlament, este riscant să susțină un astfel de candidat, pentru că îi pot uita în acest proces și îl pot privi pe candidatul Stoianoglo ca pe un candidat socialist, care, ei bine, da, a fost susținut de unele partide mici, dar a câștigat mai mult în calitate de candidat socialist. Există blocul de comuniști și socialiști oficial în parlament, dar nu știm încă dacă vor susține acest candidat. În acest sens, cred că mulți vor rezista până la capăt și, poate, nici nu vor părăsi cursa, chiar dacă au vrut să susțină, de exemplu, vreun candidat din opoziție”, a mai spus Curăraru.
„Ratingul acelorași socialiști nu crește și vedem o astfel de canibalizare, mai ales din partea partidului lui Șor, în toate direcțiile: fie că este vorba de social-democrați, de foștii democrați europeni sau de partidul lui Chicu, toată lumea ar trebui să se teamă că Ilan Șor le va cumpăra primari și alți lideri. Prin urmare, cheia pentru a rămâne pe linia de plutire este să fii pe ecranele TV și să participi la această cursă”, a mai explicat extertul WathcDog motivul pentru care nu crede că Stoianoglo va performa în cursa prezidențială.
Curăraru despre avantajele lui Șor față de Dodon
„Nu trebuie să uităm că partidul lui Șor are un alt mare avantaj - au un imperiu media care nu ne permite să uităm ce fac, plus toate aceste scheme de corupție cu plăți din Rusia și așa mai departe. Dar partidele mici care nu se înscriu ca participanți la referendum, nu își înregistrează candidatul la alegerile prezidențiale, pierd resursa media pe care o oferă chiar și acele dezbateri.
Și vedem chiar că, de exemplu, pe străzile din Chișinău și în alte părți sunt deja niște corturi, de exemplu. Unii precum Tudor Ulianovski încearcă să explice acolo de ce ar fi un bun candidat. Și este clar că și ei sunt interesați să participe. Dar dacă există partide care vor părăsi cursa și îl vor sprijini pe Stoianoglo, atunci, cel mai probabil, aceasta va fi la un fel de presiune externă, și nu o decizie internă a partidului. Pentru că, în principiu, orice, mai ales un partid mic, un partid extraparlamentar, este prejudiciat de acest lucru”, a mai spus Andrei Curăraru.
Șor îi ia din procente lui Dodon
El a explicat și scăderea procentelor fostului președinte Igor Dodon, spunând că pozițiile pro-Kremlin ale acestuia sunt preluate cu o retorică mult mai radicală de oamenii lui Șor. „Dacă te uiți la ratingul de citare, sunt sigur că până și bașcana Găgăuziei apare mai des, mai ales în presa de limbă rusă, atât în Moldova, cât și în Rusia, decât domnul Dodon”.
„Este o situație atât de sublimată aici. că până și mass-media în limba rusă spun că noul pol de putere pe care Kremlinul îl susține este cel mai probabil partidele lui Shor, și nu socialiștii. Și aceste cifre, 15%, sunt un fel de coloană vertebrală inerțială pe care socialiștii au lăsat-o, dar pot fi reduse până în 2025 și putem vedea că partidele lui Șor vor fi mai mari decât Partidul Socialist. Datorită metodelor pe care le folosesc — inclusiv faptului că ei cumpără primari, iar asta am văzut foarte bine, de exemplu, chiar și în aceleași documente SIB”, a mai spus expertul.
„Pobeda” lui Șor, scor real mai mare decât în sondaj
Despre puzderia de formațiuni susținute de Ilan Șor, Curăraru crede că, dacă „Pobeda” ar fi fost reprezentat în sondaje, cifrele ar fi putut fi mai mari decât cele 9 procente. „Nu numai pentru că „Pobeda” face campanie activă, sporindu-și recunoașterea, ci și pentru că electoratul mai în vârstă este înclinat să răspundă pozitiv simbolurilor asociate zilei de 9 mai, URSS etc”, a adăugat Curăraru.
El a adăugat că sondajul are lacune metodologice mari. „De exemplu, mă interesează cum domnul Ceban este mai mare la ratingul personal, iar partidul MAN este mai scăzut. În acest sens, aceasta este, de asemenea, o problemă, deoarece atunci când partidul tău este asociat cu o singură persoană, oamenii pur și simplu nu știu ce fel de partid este. Iar specificul votului moldovenesc este că unii lideri își pun propria față ca simbol al partidului, pentru ca oamenii să știe pe cine să voteze. Cred că asta vom vedea la următoarele alegeri parlamentare. Același partid MAN contează foarte mult pe faptul că vor fi acolo, având în vedere că au refuzat deja să participe la alegerile prezidențiale”.
„Cred că PAS are mai mult sau mai puțin o bază care susține partidul, care înțelege complexitatea acestei guvernări. Dar, în același timp, unii alegători s-au despărțit de ei, care nu văd rezultate atât de repede pe cât și-ar dori. Mulți credeau că în patru ani de manifestare vom avea reforma justiției încheiată, iar serviciile sociale vor fi la cel mai înalt nivel, ba chiar și cumva vom rezolva problemele energetice. Mulți oameni votează aceste partide mai populiste sau chiar corupte din acest motiv, pentru că vor să se decidă ceva chiar acum și chiar acum”, a comentat Curăraru.
Curăraru: Dacă Șor câștigă, Republica Moldova va avea soarta Georgiei
„Când vorbim despre ce tendințe, aici suntem, vedem că tendințele tuturor sunt în scădere. Și în acest sens, lupta va fi foarte mare pentru cei care spun acum că nu știu pe cine vor vota. Voturile nehotărâților sau pasivilor vor determina cum va arăta următorul parlament. Dar, cel mai probabil, va fi un parlament în care va trebui făcută o coaliție. Cu cine va fi această coaliție? Va fi cu MAN? Vor fi socialiștii? Va fi un guvern minoritar? Aceasta este o întrebare foarte importantă”, prevede expertul WatchDog.
Despre partidele lui Ilan Șor, Curăraru crede că cea mai importantă problemă este dacă vor putea să intre în alegeri sau vor fi excluse, cum s-a mai întâmplat. „Dacă i se permite, atunci cel mai probabil va fi mult mai sus decât vedem în acest sondaj. Adică va fi fie al treilea, fie chiar al doilea cel mai influent partid din Republica Moldova. Șor devine, încet-încet un Ivanishvili moldovenesc, căruia nu ar trebui să-i lăsăm la puterea dacă Moldova se străduiește să adere la Uniunea Europeană și luptă spre prosperitate”, avertizează expertul.
„Pentru că dacă o permitem, atunci se va întâmpla aceeași situație ca și în Georgia: înghețarea fondurilor, întrebarea dacă vom putea face comerț fără taxe cu Uniunea Europeană. Și chiar și unii membri ai Parlamentului European își pun întrebarea de ce georgienii călătoresc în Uniunea Europeană fără viză. Acesta este probabil cel mai dureros pentru o persoană care nu înțelege cu adevărat ce este asta, ce îndatoriri are și așa mai departe”, a mai avertizat Andrei Curăraru.