Știu eu ce mi-e leacu´, giulgiu´ și colacu´

O firmă sud-coreeană de servicii funerare oferă înmormântări gratis. Dar numai pentru cei vii.

Din ce în ce mai mulți sud-coreeni intră de bunăvoie într-un sicriu pentru a medita asupra morții și importanței vieții.

De la înființarea sa, în 2012, peste 25.000 de oameni au participat la aceste servicii de „live funeral”, înmormântări de persoane vii, la Hyowon Healing Center, în speranța de a-și îmbunătăți viețile simulând moartea.

„Odată ce devii conștient de moarte și o experimentezi, vei începe să ai o nouă abordare asupra vieții”, a declarat Cho Jae-hee, în vârstă de 75 de ani, care a participat recent la un recent „live funeral” în cadrul programului „cum să mori bine” oferit de Hyowon Healing Center.

Zeci de adolescenți dar și pensionari au luat parte la acest eveniment, purtând giulgiuri, făcându-li-se portrete funerare și scriindu-și testamentele.

Și evident, intrând în sicrie închise pe o durată de aproximativ zece minute, scrie Reuters.

Choi jin-kyu, student la universitate, a declarat că „sejurul” său în sicriu l-a ajutat să realizeze că prea des i-a considerat pe alții concurenții săi.

„În timp ce mă aflam în sicriu mă întrebam ce rost are însă acest lucru”, a spus el, adăugând că are în plan acum să-și pornească propria afacere, după absolvire, în loc să încerce să intre pe piața competitivă a locurilor de muncă.

Du-l, du-l că a trăit destul

În ziua ceremoniei înmormântării de viu, participantul este invitat să îmbrace un costum mortuar, să scrie o scrisoare de rămas bun rudelor sale și să pună o lumânare în fața sicriului său.

Mâinile lui sunt legate înainte să intre în sicriu și să se închidă capacul. Odată instalat în sicriu, „groparii” bat cu niște ciocane în capac pentru a imita zgomotul cuielor.

„Mortul” rămâne în întuneric absolut și respiră prin niște găuri date în copârșeu. Pentru a experimenta îngroparea de viu, sunt bineveniți budiștii, creștinii dar și ateii. Tariful este sub 40 de euro.

Stahanoviști la sinucideri

Coreea de Sud se clasează pe locul 33 din cele 40 de țări din indexul Better Life al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Mulți tineri își pun mari speranțe în educație și locuri de muncă, țeluri acum ruinate de încetinirea economiei și creșterea șomajului.

„Este important să ne pregătim de moarte, chiar la o vârstă tânără”, a declarat profesorul Yu Eun-sil, medic patolog la centrul medical Asan.

În 2016, rata sinuciderilor în Coreea de Nord era de 20,2 la 100.000 de locuitori, aproape dublu față de media mondială de 10,53, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Hyowon Healing Center arată că a început să organizeze înmormântări de persoane vii în speranța că-i va ajuta pe oameni să prețuiască viața, să se împace cu familia și cu prietenii”, a declarat directorul Jeong Yong-mun.

„Nu avem o eternitate la dispoziție. De aceea eu cred că această experiență este atât de importantă, putem să ne cerem iertare, să ne împăcăm mai devreme și să trăim restul vieții fericiți”, spune Jeong Yong-mun.