Românii interesați de programul Rabla Clasic au posibilitatea de a obține mai ușor banii oferiți de stat. Există noutăți și în privința simplificării dosarului solicitantului.
Prima de casare oferită de stat în cadrul programului Rabla Clasic va putea fi transferată mai ușor, iar anumite acte se vor elimina din dosarul de înscriere. Toți cei care vor dori să-și cumpere mașini noi prin intermediul acestui program, fie persoane fizice, firme, instituții de stat, dar și alte entități, vor putea cere bani de la stat chiar dacă nu dau la casat o mașină veche.
Transfer mai ușor
Potrivit unui proiect de ordin aflat în dezbatere la Ministerul Mediului, primele de casare se vor putea transfera între toate tipurile de participanți la program, informează Avocat.net.
Proiectul propus de Ministerul Mediului stabilește că, după ce va intra în vigoare, nu doar persoanele fizice vor putea ceda dreptul de a folosi o primă de casare, așa cum stabilește, în prezent, Ordinul 324/2020, ci și firmele, școlile, organizațiile neguvernamentale, instituțiile publice sau alte tipuri de deținători de mașini vechi.
Astfel, după ce măsurile cuprinse în acest proiect se vor aplica, aceste prime de casare se vor putea transfera de la o persoană fizică la alta, așa cum e acum, de la o persoană fizică la una juridică, de la o persoană juridică la una fizică și de la o persoană juridică la alta.
Apoi, ca o consecință a posibilității transferului primei de casare între orice categorii de participanți în program, se elimină din ghidul de finanțare al programului obligația ca persoanele juridice să fie proprietari ai mașinii date la casat, dat fiind faptul că vor putea prelua prima de casare de la altcineva.
Mai puțină birocrație
Pe lângă schimbările legate de transferul primei de casare, proiectul de ordin mai prevede și eliminarea unor documente, ce sunt obligatorii, în prezent, pentru participarea la Rabla Clasic, respectiv eliminarea declarațiilor pe propria răspundere, în formă autentificată de notarul public. Acestea vor fi înlocuite cu o mențiune ce va fi introdusă în nota de înscriere, document ce trebuie doar semnat, nu și autentificat.
De asemenea, se va elimina și necesitatea prezentării unui certificat de atestare fiscală pe numele solicitantului persoană juridică. Proiectul prevede și că de corectarea datelor prezente în aplicația informatică se vor ocupa, în anumite situații, producătorii validați, nu reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu, ca în prezent.
În cadrul Rabla Clasic, persoanele fizice, firmele, instituțiile de stat și nu numai pot accesa o primă de casare de 6.500 de lei, în cazul mașinilor, sau de 3.500 de lei, pentru motociclete.
Înscrierile pentru firme în cadrul programului din acest an au fost prelungite recent, termenul-limită pentru înscriere fiind acum 20 noiembrie 2020.