Ştiinţa şochează din nou! Acești roboți pot stoca energie în „depozitele de grăsimi”. VIDEO

Ştiinţa şochează din nou! Acești roboți pot stoca energie în „depozitele de grăsimi”. VIDEO

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Michigan au dezvoltat „baterii biomorfe” care permit roboților să stocheze energia la fel cum au oamenii depozite de grăsimi distribuite pe tot corpul.

Acest robot se bazează pe știința roboticii biomorfe aplicate, care îi permite să acționeze mai mult ca un om. La fel ca rezervele de grăsime la oameni, o nouă baterie reîncărcabilă de zinc se integrează în structura roboţilor pentru a oferi mult mai multă energie, a arătat o echipă condusă de Universitatea din Michigan.

Ideea este de a crește dramatic capacitatea bateriilor robotului prin imitarea surselor de energie distribuite la fiinţele vii. Mai mult, se arată că bateriile noi pot deține, de asemenea, mult mai multă putere decât bateriile convenţionale.

"Proiectarea robotului este limitată de nevoia de baterii care ocupă adesea 20% sau mai mult din spațiul disponibil în interiorul unui robot sau care reprezintă o proporție similară din greutatea robotului", a spus Nicholas Kotov, un profesor de inginerie la Universitatea din Michigan și investigatorul principal al proiectului, într-o declarație .

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit echipei, noua lor baterie de zinc ar putea crește semnificativ densitatea energetică: Estimăm că roboții ar putea avea de 72 de ori capacitatea energetică mai mare dacă ar fi înlocuită cu baterii de zinc, în comparație cu o singură baterie cu litiu-ion, a declarat Mingqiang Wang, autorul principal al unui articol despre cercetare publicată în revista Science Robotics.

Devin mai flexibile și pot îndeplini mai multe funcții simultan

Bateriile care pot îndeplini o dublă funcție - stocarea încărcăturii și protejarea „organelor” robotului, a spus Ahmet Emre. „Nu este o singură pungă de grăsime, care ar fi voluminoasă și ar necesita un transfer de energie foarte scump”. „Stocarea distribuită a energiei ca la om este calea de urmat pentru dispozitivele biomorfe extrem de eficiente”.

Un alt aspect important, în comparație cu bateriile cu ioni de litiu, bateriile de zinc noi sunt mult mai ecologice şi sunt capabile să mențină o capacitate ridicată în timpul mai multor cicluri de încărcare, ceea ce nu este cazul la bateriile cu litiu. Din fericire, înlocuirea lor nu ar fi doar relativ ieftină, cercetătorii spun că ar putea fi reciclate cu ușurință.

O lucrare despre această cercetare urmează să fie publicată în Science Robotics, intitulată „Baterii structurale biomorfe pentru robotică”, informează eurekaler.