Sticlele incendiare "aprind" nopţile Atenei

La opt zile de la uciderea lui Alexandros Grigoropoulos, tensiunile sociale sunt încă la cote maxime în capital Greciei. Noaptea trecută a adus noi conflicte de stradă, iar fenomenul protestatar ameninţă să se răspândească în toată ţara.

O serie de marşuri paşnice desfăşurate aseară în Atena, în memoria tânărului de 15 ani ucis de forţele de ordine în urmă cu o săptămână, au degenerat în conflicte de stradă. Sticlele incendiare şi gazele lacrimogene au făcut din nou reţetarul unei situaţii politice şi sociale care pare să nu se mai sfârşească.

Peste 70 de persoane au fost rănite în incidentele din Atena, iar situaţia ameninţă să facă prozeliţi în toată Grecia. Tot mai multe voci cer demisia urgentă a guvernului condus de Costas Karamanlis. Premierul grec a negat însă orice intenţie a executivului elen de a ceda în faţa presiunii străzii, argumentând că ţara are nevoie de expertiză în condiţiile prognozatei crize financiare.

BBC scrie astăzi că protestele de aseară au avut ca ţintă sediul de poliţie unde era încadrat poliţistul acuzat de uciderea lui Alex Grigoropoulos. De asemenea, trei bănci, câteva magazine, dar şi un birou al Ministerului Mediului au fost atacate cu pietre. AFP anunţă că în Salonic, al doilea oraş ca mărime al Greciei, zeci de protestatari au vandalizat o şcoală în timpul unei demonstraţii.

Deşi în ultimele două zile tensiunile păreau să se fi estompat, evenimentele de aseară indică cu precizie pericolele ce pândesc încă Grecia, cu atât mai mult cu cât şomajul şi inegalităţile sociale, potenţate de criza economică, fac ravagii printre tineri (“motorul” acţiunilor de protest).