Stewardesa care a supraviețuit căderii în gol de la peste 10.000 de metri, fără parașută

Vesna Vulović (3 ianuarie 1950 - 23 decembrie 2016) a fost o însoțitoare de zbor din Serbia, care, în 1972, a reușit să fenteze moartea, deși a căzut în gol, fără parașută, de la o altitudine uriașă.

Vesna Vulović a fost singurul supraviețuitor al cursei aeriene JAT Yugoslav 367, după ce aparatul de zbor a explodat în aer din cauza unei bombe ascunse într-un bagaj. Prăbușirea avionului a avut loc în apropiere orășelului Srbská Kamenice, din Cehoslovacia, iar tragicul eveniment a avut la data de 26 ianuarie 1972.

Însoțitoarea de zbor a căzut în gol de la o altitudine de 10.160 de metri, fără parașută. Potrivit lui Vulović, ea nu era programată să efectueze zborul 367, dar compania JAT o confundase cu un alt însoțitor de zbor, pe nume Vesna. A fost, așadar, singurul supraviețuitor dintre cei 28 de pasageri plus echipaj, fiind descoperită, după impactul cu solul, de un sătean, care a auzit-o urlând în mijlocul epavei. Săteanul, pe nume Bruno Honke, fusese medic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a putut să o mențină în viață până la sosirea salvatorilor. Anchetatorii au stabilit că ea a fost prinsă între un cărucior de mâncare și fuzelaj, în vreme ce aeronava era în picaj.

Ce a ascuns la probele pentru postul de însoțitor de zbor

Înainte de impactul cu solul, cabina s-a depresurizat, iar pasagerii și restul echipajului au fost trași efectiv din avion. Anchetatorii au crezut că fuzelajul, cu Vulović în interior, a aterizat într-un unghi într-o coastă de munte puternic împădurită și acoperită cu zăpadă, ceea ce a atenuat impactul. Un medic al cărei pacient era această însoțitoare de zbor a spus că tensiunea ei arterială era scăzută tot timpul, motiv pentru care ar fi împiedicat-o să obțină acest post. Însă, Vulović a consumat o cantitate de cafea în exces înaintea probelor și a fost acceptată. Astfel, se crede că tensiunea arterială scăzută a femeii a dus la leșinul acesteia înainte de prăbușire, dar și că, din acest motiv, inima sa nu a cedat în timpul impactului.

În urma accidentului, a stat câteva zile în comă și a fost tratată într-un spital din Praga, până spre finalul lunii martie 1972. A suferit o fractură de craniu, a avut trei vertebre rupte, ambele picioare fracturate, coaste rupte, precum și o fractură de pelvis. Din cauza acestor accidentări, a avut și o paralizie de la brâu în jos. Incredibil, ea s-a recuperat aproape complet mai devreme decât preconizau medicii, dar se deplasa cu ajutorul unui baston. Nu și-a amintit, însă, nimic din accident.

„Eroina Războiului Rece”, inclusă în Cartea Recordurilor

În ciuda problemelor fizice, compania de zbor JAT i-a oferit un loc de muncă, la birou, unde trebuia să se ocupe de negocierea contractelor de transport de marfă. Nu i s-a mai permis să fie însoțitoare de zbor, deoarece compania considera că prezența ei ar atrage prea multă publicitate. Vulović a devenit o celebritate în Iugoslavia și a fost considerată un erou național sau „Eroina Războiului Rece”. În 1977, s-a căsătorit cu inginerul mecanic Nikola Breka. Medicii i-au spus că leziunile suferite în urma accidentului nu-i vor afecta o eventuală sarcină, dar, ulterior, s-a luptat cu o sarcină ectopică, care i-a fost aproape fatală. În 1985, The Guinness Book of World Records (Cartea Recordurilor) a recunoscut-o drept deținătorul recordului mondial pentru că a supraviețuit celei mai mari căderi fără o parașută: 10.160 de metri. A primit distincția din partea faimosului Paul McCartney (The Beatles), într-o gală organizată la Londra.

Activist pro-democrație

După ce a sărit în ajutorul ei, compania JAT a concediat-o pe eroină la începutul anilor `90. Motivul? Vulović participase la protestele antiguvernamentale în timpul destrămării Iugoslaviei. Deși se afla în prima linie a protestelor, guvernul de la Belgrad a decis să nu o aresteze pe Vesna Vulović, deoarece Puterea se temea de o eventuală publicitate negativă.

Ea a continuat să fie un activist pro-democrație până când Partidul Socialist din Serbia a fost izgonit de la putere (Răsturnarea lui Slobodan Milošević), la data de 5 octombrie 2000. Ulterior, Vulović a făcut campanie în numele Partidului Democrat, pledând pentru intrarea Serbiei în Uniunea Europeană.

Vesna Vulović și-a petrecut ultimii ani din viață în izolare și a încercat în tot acest timp să dea de urma celor care au plasat bomba în aeronava în care se afla în 1972. După ce a divorțat, a locuit singură în apartamentul său din Belgrad, până la moartea sa, în 2016. (Sursa foto: nova-yuga.info)