Stewardesa care a supraviețuit căderii în gol de la peste 10.000 de metri, fără parașută

Stewardesa care a supraviețuit căderii în gol de la peste 10.000 de metri, fără parașută

Vesna Vulović (3 ianuarie 1950 - 23 decembrie 2016) a fost o însoțitoare de zbor din Serbia, care, în 1972, a reușit să fenteze moartea, deși a căzut în gol, fără parașută, de la o altitudine uriașă.

Vesna Vulović a fost singurul supraviețuitor al cursei aeriene JAT Yugoslav 367, după ce aparatul de zbor a explodat în aer din cauza unei bombe ascunse într-un bagaj. Prăbușirea avionului a avut loc în apropiere orășelului Srbská Kamenice, din Cehoslovacia, iar tragicul eveniment a avut la data de 26 ianuarie 1972.

Însoțitoarea de zbor a căzut în gol de la o altitudine de 10.160 de metri, fără parașută. Potrivit lui Vulović, ea nu era programată să efectueze zborul 367, dar compania JAT o confundase cu un alt însoțitor de zbor, pe nume Vesna. A fost, așadar, singurul supraviețuitor dintre cei 28 de pasageri plus echipaj, fiind descoperită, după impactul cu solul, de un sătean, care a auzit-o urlând în mijlocul epavei. Săteanul, pe nume Bruno Honke, fusese medic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a putut să o mențină în viață până la sosirea salvatorilor. Anchetatorii au stabilit că ea a fost prinsă între un cărucior de mâncare și fuzelaj, în vreme ce aeronava era în picaj.

Ce a ascuns la probele pentru postul de însoțitor de zbor

Ne puteți urmări și pe Google News

Înainte de impactul cu solul, cabina s-a depresurizat, iar pasagerii și restul echipajului au fost trași efectiv din avion. Anchetatorii au crezut că fuzelajul, cu Vulović în interior, a aterizat într-un unghi într-o coastă de munte puternic împădurită și acoperită cu zăpadă, ceea ce a atenuat impactul. Un medic al cărei pacient era această însoțitoare de zbor a spus că tensiunea ei arterială era scăzută tot timpul, motiv pentru care ar fi împiedicat-o să obțină acest post. Însă, Vulović a consumat o cantitate de cafea în exces înaintea probelor și a fost acceptată. Astfel, se crede că tensiunea arterială scăzută a femeii a dus la leșinul acesteia înainte de prăbușire, dar și că, din acest motiv, inima sa nu a cedat în timpul impactului.