Stephen Hawking: Nu a fost nevoie de Dumnezeu pentru crearea Universului

Stephen Hawking: Nu a fost nevoie de Dumnezeu pentru crearea Universului

Big Bang-ul a fost rezultatul inevitabil al legilor fizicii şi nu a fost nevoie de Dumnezeu pentru a pune temeliile Universului, concluzionează faimosul om de ştiinţă Stephen Hawking în ultima sa carte.

"Deoarece există o lege precum cea a gravitaţiei, Universul poate şi se va crea din nimic. Creaţia spontană este motivul pentru care Universul există, pentru care noi existăm", arată savantul în cartea "The Grand Design", extrase din aceasta fiind publicate în revista Eureka, publicată lunar de The Times.

Până acum, Hawking s-a ferit să facă o astfel de afirmaţie. În cea mai celebră lucrare a sa, "A Brief History of Time", Hawking nu exclude varianta contribuţiei divine la crearea Universului. Omul de ştiinţă argumenta că nu poţi da un asemenea decret cât timp teoria asupra formării Universului nu este completă, verificată. Hawking: Puteţi numi "Dumnezeu" legile ştiinţei

"Dacă vom avea o teorie completă, ar fi supremul triumf al raţiunii umane - atunci vom cunoaşte mintea lui Dumnezeu", scria Hawking în cartea publicată în 1988. În iunie 2010, într-un mesaj difuzat în timpul emisiunii "Genius of Britain", de la Channel 4, Hawking opină că nu există un Dumnezeu "personal".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Întrebarea este: modul în care s-a născut Universul a fost ales de Dumnezeu, din motive şi după legi pe care nu le înţelegem sau a fost determinat de legi ştiinţifice? Eu cred că varianta a doua este cea corectă. Dacă vreţi, puteţi să numiţi legile ştiinţei "Dumnezeu", dar nu ar mai fi un Dumnezeu personal, de genul cu care v-aţi putea întâlni şi i-aţi putea adresa întrebări", a menţionat Hawkings.

Noua carte a lui Stephen Hawking va fi publicată la 9 septembrie. Despre Stephen Hawking Deşi atins de scleroză laterală amiotrofică, aproape paralizat, Stephen Hawking este unul dintre cei mai populari oameni de ştiinţă ai lumii.

Pentru a comunica, un prieten i-a creat lui Hawking (68 de ani) un aparat special, compus dintr-un computer şi un sintetizator vocal. Computerul poate fi controlat cu mici mişcări ale capului şi globilor oculari. Acest aparat îl ajută pe savant să îşi expună teoriile, dar cu o viteză foarte mică: 15 cuvinte pe minut.

Principalele domenii de cercetare ale lui Stephen Hawking sunt cosmologia teoretică, relativitatea generală şi mecanica cuantică.

Dintre cărţile celebre ale savantului britanic pot fi amintite "Scurtă istorie a timpului", "Visul lui Einstein şi alte eseuri", "Universul într-o coajă de nucă", "O mai scurtă istorie a timpului", "George şi cheia secretă a Universului", "George şi vânătoarea de comori în Cosmos". Ultimele două sunt cărţi SF pentru copii. Surse: The Times, Wikipedia