Stéphane Séjourné, de la ministru demisionar la viitor comisar

Stéphane Séjourné / sursa foto: wikipedia

Șeful diplomației din guvernul demisionar, macronist fidel, Stéphane Séjourné a fost ales pentru a-l înlocui pe Thierry Breton la Comisia Europeană, după opt luni de prestație slabă pe Quai d'Orsay.

Cum a reacționat Séjourné la numire

Stéphane Séjourné a profitat de o apariție foarte scurtă în fața comunității franceze de la Atena, luni, 16 septembrie, pentru a reacționa la numirea surprinzătoare drept comisar al Franței în cadrul Comisiei Europene. Vestea fusese anunțată cu câteva ore mai devreme, în timp ce ministrul de externe și anturajul său zburau spre capitala Greciei, în marja unui turneu expres de trei zile între Armenia, Grecia și Moldova.

Séjourné a fost avertizat duminică seara de Emmanuel Macron de această posibilitate, având în vedere confruntarea dintre Ursula von der Leyen și comisarul în funcție, Thierry Breton, asupra dimensiunilor postului. Însă abia luni șeful statului și-a confirmat alegerea, după un schimb telefonic cu președintele Comisiei. Schimbarea candidatului francez îi permite fostului ministru să se întoarcă la Bruxelles, deși în avionul dintre Atena și Chișinău a admis „puțină frustrare” de a nu putea continua mandatul de șef al diplomației franceze în cadrul guvernului Barnier.

Ultima sa călătorie „de afaceri curente”, validată de președintele Republicii și de prim-ministru, urma să-i permită lui Séjourné, foarte puțin vizibil în această vară, să plece în cele din urmă în trei țări în care călătoria sa fusese amânată, deși ele se află în inima tensiunilor continentale, în vecinătatea Rusiei, a Azerbaidjanului sau a Turciei. În fiecare etapă, Séjourné a încercat să-și liniștească interlocutorii îngrijorați de turbulențele politice din Franța și de absența prelungită a unui nou guvern.

Séjourné, abilități de negociator

Timpul petrecut de Stéphane Séjourné la Ministerul Afacerilor Externe a doborât recordul de concizie: opt luni. Fidel al lui Emmanuel Macron, alesul european a înlocuit-o pe Catherine Colonna, la remanierea din ianuarie, pentru a deveni unul dintre cei mai efemeri deținători ai portofoliului, după Michèle Alliot-Marie din mandatul lui Nicolas Sarkozy.

Imediat ce a ajuns la minister, Stéphane Séjourné a vizitat Ucraina, apoi, de două ori, Israelul și țările arabe. Într-un timp atât de scurt i-a fost greu să aibă greutate în aceste probleme majore, chiar dacă prezența sa i-a permis șefului statului să aibă un prieten apropiat în fruntea ministerului.

Comisia Europeană / Sursa foto: Arhiva EVZ

Deși cunoaște limba engleză la nivel mediu, Séjourné, unul dintre puținii care vorbește în condiții familiare cu chiriașul de la Elysée și renumit pentru abilitățile sale de negociere, este mult mai în largul său în spaniolă, după ce și-a petrecut o parte din tinerețe între Mexic, Spania și Argentina.

Unul dintre promotorii dizolvării Parlamentului

Rusiei, Stéphane Séjourné i-a transmis fermitatea arătată de mentorul său, în timp ce războiul se bloca în Ucraina. În lipsa unui guvern, dizolvarea Parlamentului și criza politică care a urmat au contribuit la estomparea pozițiilor adoptate de Franța și a credibilității sale internaționale. Ideea de a trimite instructori militari în teren, dacă este posibil în coaliție cu alte state europene, pare să fi dispărut.

Numit la 38 de ani, cel mai tânăr ministru al afacerilor externe al Republicii a V-a și-a pus prea puțin amprenta în Quai d'Orsay.

Secretar general al partidului prezidențial Renaissance, Séjourné s-a concentrat apoi pe campania legislativă, fiind ales deputat în Hauts-de-Seine. Din acel moment nu a mai pus niciodată în discuție dizolvarea Adunării parlamentare, al cărei promotor rămâne, alături de șeful statului.

Stéphane Séjourné urmează să meargă miercuri la Strasbourg pentru a se întâlni cu aleșii, precum și cu șefa Comisiei, doamna von der Leyen.

(Autor: Philippe Ricard, Le Monde; Traducerea: Ruxandra Lambru, RADOR RADIO ROMANIA)