Evenimentul Zilei > Politica > STENOGRAME INCENDIARE: Liviu Dragnea, băgat în corzi de un înalt lider european!
STENOGRAME INCENDIARE: Liviu Dragnea, băgat în corzi de un înalt lider european!

STENOGRAME INCENDIARE: Liviu Dragnea, băgat în corzi de un înalt lider european!

Modificările aduse legilor justiției este un subiect dezbătut amplu în Parlamentul European. Liviu Dragnea este criticat dur chiar de către liderul grupului liberalilor și democraților din Europa, Guy Verhofstadt. Pus în fața faptului împlinit, Președintele PSD nu recunoaște, dar tinde să bată în retragere.

Stiripesurse.ro a intrat în posesia unor înregistrari audio de la acea întâlnire, întâlnire care arată tensiunea existentă între instituţiile europene şi guvernarea de la Bucureşti.

Guy Verhofstadt, Liderul grupului Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa:

”Un lucru trebuie sa fie clar, anume ca valorile si principiile europene nu trebuie sa fie subordonate, subsumate  principiului subsidiaritatii. sunt deasupra constitutiiilor si tratatelor interne. Nu e o chestiune de subsidiaritate aici, valorile europene nu pot fi aplicate intr-un fel,  intr-o tara, si in alt fel intr-o alta tara din cauza subsidariatatii. Subsidiarritatea  poate fi invocata, dar nu pe socoteala  valorilor UE. Viziunea UE despre justitie nu poate fi un subiect care sa poata fi reinterpretat, nu poate fi sabotat, desconsiderat, nu poate  fi inteles diferit in tari diferite ale Uniunii Europene. Nu este o chestiune de una sau alta, toate tarile UE se regasesc sub aceleasi valori. Am vrut sa spun asta pentru ca atunci cand Parlamentul European a emis aceasta rezolutie care nu are nimic de-a face cu pedepsirea Romaniei, ca nu ne-ar place Romania. Absolut deloc! Nu este  prima rezolutie a Parlamentului European care trateaza o astfel de problema. Și mi se pare ca Parlamentul European, impreuna cu Comisia Europeana nu trebuie percepute ca facand un act de violenta UE  asupra unui stat membru, ci ca un gest de prietenie ce trebuie pus in aplicare, pentru a rezolva problemele existente astazi. Parlamentul European vrea ca valorile europene sa fie respectate, iar aceste valori nu sunt supuse principiului subsidiaritatii.”

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor:

”Niciodata nu am spus, si nici de acum inainte, nici in viitor, ca valorile europene trebuie sa fie aplicate pe principiul subsidiaritatii. valorile europene sunt unice si trebuie sa le aplicam cu totii de acum inainte. In ceea ce priveste subsidiaritatea, m-am referit la politicile de subsidiaritate. Eu am spus un lucru si trebuie sa-l repet, ca ceea ce este permis intr-un singur stat  membru, trebuie sa fie permis in toate statele membre. In rest din partea  noastra este o determinare puternica pentru sustinerea si intarirea  statului de drept in Romania, in acelasi timp cu intarirea si protejarea drepturilor si libertatilor individului.”