Evenimentul Zilei > Actualitate > STENOGRAME INCENDIARE cu un fost ȘEF al STATULUI ROMÂN: „Are și Guvernul o răspundere. Să le comunicați și celor de la Interne, le-am spus și eu la telefon. Armata este și ea aici?”
STENOGRAME INCENDIARE cu un fost ȘEF al STATULUI ROMÂN: „Are și Guvernul o răspundere. Să le comunicați și celor de la Interne, le-am spus și eu la telefon. Armata este și ea aici?”

STENOGRAME INCENDIARE cu un fost ȘEF al STATULUI ROMÂN: „Are și Guvernul o răspundere. Să le comunicați și celor de la Interne, le-am spus și eu la telefon. Armata este și ea aici?”

În 1989, Nicolae Ceaușescu a amenințat cu desființarea cluburilor Steaua și Dinamo, dacă echipa națională nu s-ar fi calificat la Campionatul Mondial.

După înfrângerea suferită de Români, în deplasarea din Danemarca, în toamna anului 1989, scor 0-3, într-o partidă ce a contat pentru preliminariile Campionatului Mondial din 1990, Nicolae Ceaușescu și-a ieșit din minți. Fostul dictator a amenințat într-o ședință a Comitetului Politic Executiv al CC al PCR cu desființarea cluburilor și Dinamo. Scenariul n-a fost pus în practică, pentru că „tricolorii” au învins, în retur, Danemarca, scor 3-1, și s-au calificat la Mondial. 

Iată stenogramele ședinței:

Tov. Nicolae Ceaușescu: Ați văzut, aseară, ce s-a întâmplat cu meciul de fotbal!? Mi se pare că se ocupă un membru al guvernului de sport.

Tov. Constantin Dăscălescu: Pur și simplu lipsă de organizare.

Elena Ceaușescu: „Ne-au făcut de râs!”

Tov. Elena Ceaușescu: Dar nici nu este nevoie să se ocupe un membru al guvernului. Au jucat foarte prost.

Tov. Nicolae Ceaușescu: Are și guvernul o răspundere. Guvernul răspunde și de sport, și de cultură. Asta este legea! Trebuia să mergem și să mâncăm ”bătaie” cu 3-0?!

Tov. Elena Ceaușescu: În orice caz ne-au făcut de râs.

Nicolae Ceaușescu: ”Dacă nu câștigă cele două puncte, desființăm cluburile!”

Tov. Nicolae Ceaușescu: I-am spus și lui Bobu că dacă aici, nu câștigă cele două puncte, pur și simplu desființăm cluburile care au dat jucătorii în echipa națională. Să le comunicați și celor de la Interne – le-am spus și eu la telefon –, armata este și ea aici?, au avut și ei jucători.

Tov. Silviu Curticeanu: Tovarășul Milea nu este prezent la ședință, fiind la Buzău, la alegeri.

Tov. Nicolae Ceaușescu: O să audă. Repet, desființăm toate cluburile care au dat jucători, dacă aici nu câștigă.

Tov. Elena Ceaușescu: Armata a dat numai doi jucători, unul este de la ”Universitatea”, iar restul, toți, de la ”Dinamo”…

„Nu am știut așa ceva. Țin minte însă că meciul s-a disputat într-o stare de mare tensiune. Emil Bobu a vrut să țină o ședință cu toți jucătorii, dar eu l-am rugat pe Valentin Ceaușescu să renunțe la idee. Astfel, ne-a băgat în ședință doar pe noi, antrenorii, și, cred, pe cei din conducerea federației. Ne-a spus să învingem pentru Ceaușescu, pentru partid și pentru popor”, a spus Emeric Ienei, selecționer al naționalei, în acea vreme, pentru danielnanu.ro. 

Stenogramele au fost publicate în revista Sport Magazin