Evenimentul Zilei > Justitie > STENOGRAME. Attila Korodi a fost interceptat şi filat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Reacţia fostului ministru al Mediului
STENOGRAME. Attila Korodi a fost interceptat şi filat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Reacţia fostului ministru al Mediului

STENOGRAME. Attila Korodi a fost interceptat şi filat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Reacţia fostului ministru al Mediului

Fostul ministrul al Mediului Attila Korodi a fost interceptat şi filat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, la cererea DNA. Procurorii au redat interceptarea unei discuţii din 28 august 2014 între Korodi şi Kadas Iosif. În replică, fostul ministru susţine că ştia că a fost interceptat în dosarul retrocedării ilegale de păduri şi că a dat o declaraţie în noiembrie anul trecut, la DNA Braşov.

Surse judiciare citate de mediafax.ro susţin că din documentele DNA de la dosar rezultă că procurorii au cerut unui judecător de drepturi şi libertăţi de la instanţa supremă, în septembrie 2014, "autorizarea, cu titlu provizoriu, pentru două zile, a interceptării şi înregistrării convorbirilor, comunicărilor şi mesageriei vocale efectuate prin telefon, precum şi localizarea prin mijloace tehnice a lui Jănică Poenaru", inculpat în dosar. Tot atunci ar fi fost autorizată supravegherea video, audio sau prin fotografiere, pe o durată de 48 de ore, în intervalul menţionat, a lui Attila Korodi.

Câteva zile mai târziu, procurorii DNA au revenit şi au cerut magistraţilor ICCJ "autorizarea, timp de 16 zile, a interceptărilor, înregistrărilor şi localizării convorbirilor şi a comunicărilor telefonice avute de Poenaru, Hrebenciuc, Mătăşel, Kadas, Octavian şi Korodi, precum şi supravegherea audio-video sau prin fotografiere a lui Poenaru şi Korodi".

Interceptarea fostului ministru al mediului s-a întins şi pe parcursul lunii octombrie şi ar fi fost justificată prin faptul că acesta a fost apelat telefonic de unul dintre inculpaţii din dosar, care a aflat miza afacerii legate de retrocedări de păduri şi a încercat să apeleze la cunoştinţele pe care le avea.

În cadrul ecluiaşi document, procurorii redau stengorama convorbirii dintre Attila Korodi şi Kadas Iosif, precum şi o serie de mesaje ulterioare discuţiei:

"M: Alo?
Kadas (K): Cu respect, domnule ministru. KADAS sunt, de la Braşov. Acum sunt în Hanovra…
M: Bună ziua. Vă rog…
K: Aş dori… am o rugăminte… Aţi putea să primiţi doi prieteni… am eu o treabă şi să vă spună dumneavoastră…
M: Prea curând, nu… Luni.
K: Deci nu prea curând… A, deci şi dumneavoastră sunteţi plecat. Ok. Păi concediu plăcut în continuare şi dumneavoastră…
M: Mulţumesc.
K: Cu respect! La revedere!
(…)
Bună dimineaţa. Domnule Ministru. Dacă treceţi prin Braşov vă rog să-mi spuneţi ca să ne întâlnim pentru 3 minute. Kadas Joska
(…)
Sunt în Bucureşti deja
(…)
Mulţumesc. Eventual când vă veţi întoarce? Pot spera?
(…)
În principiu miercuri
(…)
Mulţumesc. Pot să vă trimit un sms miercuri dimineaţă în jurul orei 9AM?
(…)
Da ".

O altă convorbire făcută publică este cea din 24 august 2014, relevantă printre încercările lui Kadas de a face tot posibilul pentru a înlesni întâlnirea grupului cu Adam Crăciunescu.

"Kadas (K): Alo? Alo?
Kovacs (A): Da.
K:Servus, domnule preşedinte. Şi tu eşti în concediu ?
A: Nu. Te rog…
K: JOSKA sunt. Fii atent un pic… Cum se numeşte domnul acela care e din partea noastră numit la Ministerul Pădurilor? Din partea UDMR-ului…
A: Cine?
K: Ăla care e la păduri…
A: Unde?
K:În Bucureşti, la minister. Secretar de stat.
A: A!… Ăăă… PASZTOR.
K: PASZTOR? Şi îl cunoşti pe tip?
A: Nu în mod deosebit.
K: Bine, ok…
A: Dar, na… De ce, vrei să vorbeşti ceva cu el?
K: Eu sunt în Hanovra, dar oamenii mei sunt acolo, în Bucureşti şi ar fi vrut… KORODI ne-a recomandat pe cineva, dar ăla e bolnav. L-am sunat acum pe KORODI, dar nu poate să vorbească cu altcineva, că e plecat acum şi nu vrea să vorbească cu PASZTOR. Şi ăla e secretar de stat… Şi mă gândeam dacă poţi tu să vorbeşti cu el, să-i primească pe oamenii mei. E vorba doar de o semnătură.
A: Păi pot să vorbesc cu el. Încerc să-l sun, să văd dacă…
K:Şi mă suni înapoi dacă?…
A: Da. Da.
K: Mulţumesc frumos, ATTILA. Hello, servus! Numai bine".

Sursele citate au precizat că, la finalizarea acestei anchete, Attila Korodi are calitate de martor în caz şi a fost audiat de procurorii anticorupţie, urmând să fie citat şi la instanţă, pe parcursul procesului.

Reacţia lui Attila Korodi

Fostul ministru al Mediului  susţine că ştia că a fost interceptat în dosarul retrocedării ilegale de păduri şi că a dat o declaraţie în noiembrie anul trecut, la DNA Braşov. De asemenea, el a reiterat faptul că nu a fost contactat de niciunul din inculpaţii din dosar pentru a interveni la Romsilva sau pentru a-i pune în legătură cu Pasztor Sandor şi a arătat că este în relaţii bune cu Attila Kovacs, dar nu a discutat niciodată cu acesta despre Kadas.

Attila Korodi a susţinut şi în luna octombrie, când numele său a apărut în dosar, că nu îl cunoaşte decât pe Kadas şi că acesta a insistat toată vara să îl vadă, pentru a discuta despre o cercetare pe soluţii chimice.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.