STENOGRAMA războiului politic pentru anchetarea SPP: Dragnea și Tăriceanu s-au contrazis cu liderii PNL și USR din Parlament
- Ionel Dancu
- 19 februarie 2018, 17:12
Președinții coaliției de guvernare PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, s-au contrazis cu reprezentanții PNL și USR din conducerea Parlamentului pe tema înființării unei comisii speciale de anchetă privind acuzațiile de implicare politică pe care PSD-iștii i le-au adus directorului SPP.
Discuția a avut loc pe 15 februarie 2018, în ședința în care membrii Birourilor Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au aprobat Solicitarea grupurilor parlamentare PSD-ALDE privind „constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea activităţii directorului Serviciului de Protecţie şi Pază, Pahonţu Lucian-Silvan şi a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituţia în activităţi care exced cadrului legal de funcţionare”.
EVZ vă prezintă stenograma discuțiilor:
STENOGRAMA şedinţei comune a Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului din ziua de joi, 15 februarie 2018.
Şedinţa a început la ora 12,10.
Lucrările au fost conduse de domnul Liviu Dragnea - preşedintele Camerei Deputaţilor, asistat de domnul Călin Popescu-Tăriceanu - preşedintele Senatului.
Domnul Liviu Dragnea (PSD, președinte Camerei Deputaților): Vă propun să înscriem pe ordinea de zi a plenului comun constituirea acestei comisii. Cine este pentru? Vă rog.
Domnul Ben-Oni Ardelean (PNL, vicepreședinte Camera Deputaților): Mulţumesc foarte mult. Domnule preşedinte, ştiţi că povestea asta a suscitat mult interes în spaţiul public, şi ceea ce noi credem - din partea Grupului parlamentar al PNL, vă spun poziţia noastră este că din nou încercăm să facem comisii care nu-şi au rostul. De ce considerăm asta: este pentru simplul fapt că deja există o comisie care s-a sesizat pe această problematică, respectiv Comisia de apărare din Senat, din ştiinţa noastră. În acest context, eu sunt pentru aflarea adevărului în orice situaţie, şi n-am o problemă în a găsi orice formulă benefică pentru a afla adevărul, dar să faci o comisie care să se suprapună în prerogative cu altă comisie care are deja prerogative în zona respectivă, mie mi se pare că ne călcăm pe picioare fără rost. Aşadar, propunerea noastră este să lăsăm comisiei din Senat această problematică pentru a o putea rezolva, să audieze pe cine consideră dânşii că trebuie audiat acolo, iar dacă se impune o nevoie să creăm o comisie interparlamentară cu specialişti din alte comisii, cu oameni care să vină, mă rog, din alte părţi să fie audiaţi, n-am niciun fel de problemă, dar în contextul acesta pur şi simplu ceea ce facem este să înmormântăm o problematică care deja este discutată în Comisia de apărare a Senatului. Asta este poziţia noastră pe procedură. Aşadar, dincolo de discuţia de fond, că omul respectiv a spus ceva, că n-a spus ceva, că sunt argumente, că sunt dovezi, că trebuie aflat adevărul, eu cred că procedural este o chestiune pe care ar trebui să o luăm în considerare. Vă mulţumesc.
Domnul Liviu Dragnea: Vă mulţumesc şi eu. Dacă altcineva doreşte să intervină. Vă rog.
Domnul Nicu Fălcoi (USR, secretar al Comisiei pentru Apărare din Senat): Da. Am o rugăminte la colegii din arcul guvernamental în principal: până la şedinţa de plen comun în care veţi aproba oricum această comisie, aveţi majoritate, am rugămintea să redactaţi şi raportul final al comisiei pentru că ştim oricum ce va conţine. Nu mai pierdem timpul, trecem la lucruri foarte serioase pe care le avem de făcut. Cred că am putea punctul 1 - aprobarea Comisiei, punctul 2 aprobarea raportului final, şi am terminat bâlciul. Mulţumesc.
Domnul Liviu Dragnea (PSD): Vă mulţumesc. Vă rog.
Domnul Eugen Ţapu Nazare (PNL, chestor Senat): Da. Domnilor preşedinţi, Pe lângă ce au spus antevorbitorii mei, consider că, efectiv, înfiinţarea acestei comisii pe bază de zvonuri, de bârfe, că altceva n-am văzut ca fundament, bârfe şi zvonuri povestite de domnul vicepremier Stănescu, (...) efectiv înfiinţarea unei astfel de comisii de anchetă, întrucât efectiv nu avem temei să înfiinţăm o astfel de comisie. În plus, cum a amintit colegul meu, deja Comisia de apărare din Senat a demarat proceduri pentru a lămuri situaţia. Vă mulţumesc.
Domnul Liviu Dragnea: Vă rog, domnul Şerban Nicolae.
Domnul Şerban Nicolae (președintele grupului PSD din Senat): Mulţumesc, domnule preşedinte. Pentru corecta informare a celor două Birouri permanente, am crezut că domnul senator Fălcoi va face dânsul această informare corectă, fiind membru al Comisiei de apărare în Senat, şi nu va lua cuvântul pentru o glumă sau, mă rog, un soi de glumă mai mult sau mai puţin reuşită. Comisia de apărare din Senat nu s-a sesizat cu vreo investigaţie sau vreo audiere, ci s-a luat decizia ca preşedintele acestei comisii să ia legătura cu omologul său de la Cameră şi să verifice dacă e cazul să facă o şedinţă comună, la care să se discute o eventuală sesizare pe acest subiect. Şi Comisia de apărare a Senatului nu este sesizată cu o problematică similară cu cea propusă de cele patru grupuri parlamentare. Doar pentru informare, ca să puteţi lua o decizie în cunoştinţă de cauză.
Domnul Liviu Dragnea: Vă mulţumesc. Vă rog.
Domnul Cristian-Gabriel Seidler (USR, secretar al Camerei Deputaților): Mulţumesc, domnule preşedinte. În Regulamentul propus, la Obiective, articolul 1, punctul b), citesc: Determinarea implicării directorului SPP în influenţarea unor decizii politice sau în planul politic. Şi aici am o nedumerire: dat fiind că e de notorietate că deciziile politice, atât la nivel guvernamental cât şi la nivel parlamentar, de o bună vreme le luaţi dumneavoastră, personal, înţeleg că vă e teamă că domnul Pahonţu ar fi putut să vă influenţeze şi doriţi să cercetaţi acest lucru prin intermediul unei comisii? Aici am o nelămurire.
Domnul Liviu Dragnea: Mi se pare foarte inteligentă intervenţia! Chiar foarte inteligentă şi vă şi caracterizează! Alte intervenţii? La prostii, încerc să evit să răspund. N-am înţeles-o pe aia cu notorietatea, dar nu vă faceţi probleme, că toată naţiunea a aflat! Probe nu s-au falsificat, legea nu s-a încălcat. Deci, suntem fericiţi şi liniştiţi. Alte intervenţii? Domnule preşedinte, vă rog.
Domnul Călin Popescu-Tăriceanu (președintele Senatului, ALDE): Am ascultat cu atenţie intervenţiile care au avut loc şi ele au acoperit câteva probleme: domnul deputat Ben-Oni Ardelean a pus sub semnul întrebării necesitatea creării unei astfel de comisii prin prisma faptului că a sesizat deja Comisia de apărare, care ar fi demarat deja o anumită, nu ştiu, analiză a problemei, până la punerea sub semnul derizoriului făcută de domnul senator Fălcoi a unei astfel de comisii.
Eu cred, cu toată consideraţia pe care v-o port şi pe care trebuie s-o purtăm Parlamentului, ca apărător ultim al drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale individului, nu putem să trecem cu vederea o serie de derapaje care au avut loc în România, la nivelul unor instituţii de forţă, în ultima perioadă şi care, graţie presei, au fost aduse la cunoştinţa publicului.
Cred că această preocupare ar trebui s-o împărtăşim cu toţii. Nu putem să tratăm ca fapte nesemnificative aceste chestiuni! Până la urmă, statul nu este decât un servitor al cetăţeanului şi nu este creat pentru a crea instituţii care să fie conduse de persoane fără legitimitatea Parlamentului, persoane numite, şi care, eventual, în anumite momente, pot să-şi depăşească atribuţiile.
Sunt, din păcate, în România, o serie de instituţii care nu au niciun fel de control, în condiţiile în care vrem să respectăm un principiu fundamental pe care îl cunoaşteţi - echilibrul şi controlul reciproc al puterilor în stat.
Eu ridic o simplă întrebare: v-aţi pus problema cine trebuie să facă acest control, în cazul în care apar anumite elemente care ridică serioase semne de întrebare? Ştiţi că Parlamentul are un rol foarte important în această privinţă şi, repet, mai ales în privinţa respectării drepturilor fundamentale ale cetăţenilor care înseamnă, ce? recunoaşterea legitimităţii instituţiilor alese şi, bineînţeles, evitarea imixtiunii altor instituţii care nu au legitimitate în deciziile politice.
Sunt o serie de semne de întrebare. Eu cred că Parlamentul, în mod normal, trebuie să-şi pună această problemă, dacă aceste informaţii se confirmă sau nu. Pentru asta este gândită comisia de anchetă. S-ar putea ca la sfârşitul lucrărilor comisiei să constatăm că totul e perfect şi că ne-am îngrijorat degeaba. Şi putem să dăm asigurare cetăţenilor noştri că în România avem cea mai impecabilă democraţie, toate instituţiile funcţionează perfect şi, bineînţeles, nu se justifică îngrijorarea noastră. Ar fi situaţia ideală. Până atunci, haideţi să ne luăm timpul şi osteneala necesare să verificăm dacă lucrurile stau cu adevărat aşa. Vă mulţumesc.
Domnul Liviu Dragnea: Vă rog, domnul Ben-Oni Ardelean.
Domnul Ben-Oni Ardelean: Sunt perfect de acord. Exact asta am susţinut eu în prima declaraţie, şi cred că trebuie să aflăm adevărul, dar Comisia de apărare din Senat, Senatul, având prerogative pe zona de apărare, eu cred că este abilitată şi în atribuţiile acestei comisii trebuie să intre o astfel de anchetă, dacă ea există. Aşadar, solicitarea noastră este ca să nu mai înfiinţăm o comisie, ci să lăsăm acea comisie să-şi facă treaba. Dacă este rugată de Birourile permanente reunite, eu cred că trebuie să-şi facă treaba.
Domnul Liviu Dragnea: Alte intervenţii. Nemaifiind alte intervenţii...Vă rog.
Domnul Ben-Oni Ardelean: Am o propunere: să supuneţi la vot Birourilor permanente reunite, înainte de a supune acest punct la vot, să supuneţi Birourilor permanente reunite la vot ca această Comisie de apărare din Senat sau comisiile reunite de apărare Camera Deputaților - Senat, fiind Birouri permanente reunite, să poată să abordeze această chestiune.
Domnul Liviu Dragnea: Păi şi la ce prevedere din Regulament mă raportez când supun la vot propunerea asta?
Domnul Ben-Oni Ardelean: Birourile permanente reunite pot să facă această propunere şi să o supună apoi plenului.
Domnul Liviu Dragnea: Şi după aceea iar mă certaţi, iar îmi mai faceţi vreo plângere penală pentru abuz în serviciu. Daţi-mi articolul din Regulament. Cu toată dragostea aş face, dar nu... Bun. Dacă nu mai sunt intervenţii, cu toate insistenţele mele, supun la vot înscrierea pe ordinea de zi a plenului comun constituirea acestei comisii.
Cine este pentru? Vă mulţumesc. Voturi împotrivă? Abţineri?
Cu 14 voturi pentru, 6 împotrivă, a fost adoptată propunerea.