Poliția Cluj a deschis un dosar penal pentru distrugere. Se fac cercetări pentru depistarea persoanelor care au desenat acel simbol, despre care se spune că este unul cu caracter fascist. Sigla Ungariei Mari pe una dintre clădirile particulare din oraș are o explicație logică, susțin specialiștii.
În toamna anului trecut, la renovarea unei clădiri aflate în centrul Clujului, pe strada Constanța, proprietarul unei clădiri a găsit sub tencuială stema Ungariei Mari, și sub, un mesaj care constituie o reclamă la țigări.
Din cauza simbolisticii, stema a fost lăsată în locul unde a fost găsită, pe locul unei ferestre false, fără a-i fi aduse modificări sau scrise alte mesaje.
Săptămâna trecută, proprietarul clădirii a sesizat faptul că persoane necunoscute, au desenat cu grafitti, un vultur negru care ține în gheare o cruce, iar sub a fost scris mesajul ”România”.
„Zilele trecute, unul dintre cititorii noștri ne-a informat despre vandalizarea unei steme maghiare de pe geamul orb al unui imobil de pe strada Constanța din Cluj-Napoca, renovat cu ani în urmă”, a scris jurnaliștii maghiari de la cotidianul clujean Szabadsag.
Era sigiliul de stat al Ungariei
Proprietarul clădirii nu a depus o plângere la poliție, mulțumindu-se doar să critice vandalizarea unei steme a unui stat vecin, chiar dacă aceasta simboliza Ungaria Mare, care avea în componență și Transilvania.
Explicația specialiștilor este una simplă. Înainte de 1918, vânzarea de tutun și de sare, era un atribut doar al statului, iar acolo unde se vindeau astfel de produse era și stema Ungariei Mari.
„În noiembrie anul trecut, am descoperit cu admirație și satisfacție existența inscripției, dar acum sunt foarte surprinsă de vandalismul și încălcarea simbolului național maghiar”, a comentat proprietarul clădirii care a dorit să își păstreze anonimatul.
Situația a fost comentată și președintele UDMR Cluj Napoca, Katalin Azzola.
„Asemenea acțiuni afectează grav relațiile maghiaro-române și sunt considerate un grav incident diplomatic. Acțiunile de această natură cresc tensiunile și antagonismul etnic. Prin urmare, reacțiile sociale pot fi, de asemenea, dure și pot duce la respingerea pe scară largă a făptuitorului în comunitate”, a comentat politicianul maghiar.
Poliția s-a autosesizat
Polițiștii clujeni au deschis o anchetă pentru a-i depista pe cei care au făcut acel desen, considerat unul cu simbolistică fascistă.
„La data de 26 aprilie a.c., în urma unui articol de presă din care reiese vandalizarea unui perete al unui imobil din Cluj-Napoca, pe care era imprimată o stemă, polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Cluj-Napoca s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de distrugere”, a precizat IPJ Cluj, pentru Adevărul.