Evenimentul Zilei > Social > Stelian Tănase: COROANA REGALĂ A ROMÂNIEI ÎN CUMPĂNĂ
Stelian Tănase: COROANA REGALĂ A ROMÂNIEI ÎN CUMPĂNĂ

Stelian Tănase: COROANA REGALĂ A ROMÂNIEI ÎN CUMPĂNĂ

Stelian Tănase se declară un „monarhist”, explicând că susţine ideea de monarhie constituţională: „Sunt Mihăist, dacă se poate spune asfel”.

„Sunt mai mult decît monarhist – favorabil ideei de monarhie constituțională în România. Sunt ” Mihăist” – dacă se poate spune asfel. Devotat persoanei regelui Mihai. Nu cred că am nevoie de multe cuvinte pentru a lămuri acest lucru. In acest context, tot ce s-a intimplat in jurul regelui la Aubonne după anunțul deteriorării sănătății Majestătii Sale sale m-a îngrijorat, mîhnit și revoltat. Mă așteptam la mai multa decență. Ca orice familie, și cea regala (as spune, mai ales) trebuie să-și spele rufele acasă, departe de ochii presei, ca să nu dea nastere la comentarii defăimătoare”, a scris Stelian Tănase pe blogul său.

„Din păcate le-a stirnit. Incidentul cu Nicolae, fiul Elenei, este ireparabil. A fost o imprudență nepermisă, mai ales o gestionare improprie a unui moment extrem de delicat. Era evident că un scandal de față cu presa nu putea să ducă decît la pagube serioase de imagine institutiei monarhice. Nu au existat rațiuni serioase pentru a-l împiedica pe Nicolae să-si vadă bunicul. A fost o reacție excesivă și foarte dăunătoare pentru cauză. Intrebare este – Care ar fi cauza!? Tronul? Moștenirea materială ? Testamentul regal ?

065S-a produs o mare doză de dezamăgire si dezorientare in rîndurile partizanilor Coroanei. Au apărut întrebările și nu sunt deloc puține. Din păcate explicațiile dinspre Casa regala lipsesc. Intervenția lui Andrew Popper, șeful Casei Regale, personaj controversat, a fost tardivă și mai ales incompletă. A lăsat prea multe întrebări fără răspuns. Sper că in perioada următoare, în funcție de desfășurarea evenimentelor, să primim din sursa cea mai autorizată răspunsuri la cîteva chestiuni esențiale. In esență – Care este viitorul monarhiei in România? Cum vede custodele coroanei regale această problemă tulburătoare? Mai are monarhia vreun viitor la București ? Cine ar urma să urce pe tron? Ce orizont de timp avem?

055Odată cu dispariția regelui nostru Mihai situația se schimbă radical. Lumea a susținut cauza a (ciți au sustinut ) întîi de toate pentru personalitatea istorică a Majestatii Sale, regele Mihai. Nu știu dacă această afecțiune se va transfera principesei Margareta. Regele Mihai se bucură de respect pentru faptele sale, pentru simplitatea și modestia sa dovedite de-a lungul anilor. In momentele cele mai grele a făcut exact de ce avea nevoie țara și poporul român. Regele Mihai este respectat pentru tăria de caracter cu care și-a indurat destinul în exil și apoi după 1989 acasă. În dreptul numelui său se află o serie fapte pentru care și-a ciștigat acest respect. Principesa Margareta, abia de acum încolo trebuie să cîștige respectul monarhiștilor dar și al celorlalți, deopotrivă.

Pe scurt, incidente ca acela din ușa în spatele căreia se afla regele nostru grav bolnav nu  076aduce nimic bun, dimpotrivă. Mă întreb cîți monarhiști si-au pierdut credința cînd au citit pe agențiile de stiri despre acea situație nedemnă de o casă regală. Ambele părti aflate în conflict au o parte de vină. A fost un comportament lipsit de respect pentru persoana Majestații sale. Incidentul a permis unor năimiți să murdarească ( a cîta oara? ) imaginea regelui Mihai, să reia povesti inventate de Securitate. De exemplu cea despre averea uriașă cu care a plecat din țara în 3 ianuarie 1948 și traiul de huzur pe care l-a dus regele în exilul din Occident. Adevărul este exact pe dos – sărăcia în care regele nostru a trăit. A apărut iar și infamia după care regele Mihai se face vinovat de aducerea în țară a Armatei roșii șide instalarea regimului comunist în România! Eu știu că Gheorghiu Dej, Ana Pauker, Petru Groza și celelalte cozi de topor au fost artizanii acestei samavolnicii.

Am rămas mihăist convins și după această tristă întîmplare. Destinul nostru rămîne Coroana. Urmează ca și aceia care o vor purta în continuare să se arate demni de ea. Misiunea este extrem de dificilă, poate imposibilă. Trebuie să cîștige respectul pe care regele nostru Mihai l-a cîștigat într-o viață exemplară”, a mai scris acesta.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: