Stelian Ion: Dosarul Mineriadei este o pată neagră pe obrazul justiției
- Konecsnik Emil
- 16 iunie 2021, 20:17
Ministrul Justiției, Stelian Ion, după ședința de Guvern de miercuri, s-a referit, la Dosarul Mineriadei, care nici acum, la 30 de ani de la acele evenimente, nu a fost soluționat.
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a vorbit, după ședința de Guvern de miercuri, despre Dosarul Mineriadei. Dosarul nici acum nu a fost soluționat, la trei decenii de la evenimente.
„La răspundere nu-i poate trage decât justiția. Pentru anumite fapte avem legislație, dar pentru unele Inspecția Judiciară a spus că nu sunt probleme. Important este să facem sistemul să lucreze.
Ne interesează foarte mult nu să privim spre trecut ci spre viitor pentru a nu mai face asemenea greșeli. Este o pată neagră pe obrazul justiției din România. Unii dintre cei din dosar n-au mai apucat să vadă soluțiile, alții poate nu vor apuca.
Justiția din România trebuie să dea soluții în astfel de cauze.
Sunt niște pârghii care pot fi introduse. Poate acele cauze admise, a tergiversat procesele și poate suporta consecințe (referindu-se la magistrații care tergiversează procesele - n.r.)", a spus Stelian Ion.
Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în 2017. Mai bine de doi ani a stat în Cameră preliminară la Curtea Supremă. În mai 2019, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât că ancheta nu este completă și trebuie retrimisă magistraților de la Parchetul General.
Judecătorii au constatat atunci nulitatea rechizitoriului și că dosarul nu este complet. Atunci, decizia nu a fost una definitivă, iar părțile din dosar au depus o serie de cereri și de excepții care au fost judecate de magistrații de la Curtea Supremă, iar în decembrie 2020 judecătorii au decis, definitiv, că acest dosar nu este complet și nu poate fi judecat în forma în care acesta a fost întocmit de către procurorii militari.
Printre cei 13 inculpați din acest dosar se numără Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu. Lor le sunt aduse acuzații de infracțiuni contra umanității, fapte care se pedepsesc cu închisoare pe viață sau închisoare de la 15 la 20 de ani.
E greu de spus cum va mai putea fi făcută ancheta, având în vedere că au trecut mai bine de 30 de ani de la faptele cu violență din Piața Universității, însă iată că decizia definitivă a judecătorilor este că dosarul nu a fost complet, nu este bine realizat și nu poate fi judecat sub această formă.