Steaua, o jumatate de veac de singuratate

Steaua, o jumatate de veac de singuratate

Astazi se implinesc 50 de ani de la debutul „ros-albastrilor” in cupele europene. Stelistii sunt singurii din Romania care au cucerit trofee.

Steaua va intalni asta-seara Slavia Praga, in al cincilea meci din cadrul Grupei H a Ligii Campionilor la fotbal. Coincidenta a facut ca acest meci sa se dispute la exact 50 de ani de la primul joc oficial al „ros-albastrilor” in cupele europene. CCA-ul de atunci s-a transformat in Steaua si a devenit cea mai galonata echipa romaneasca, fiind singura din tara noastra care a cucerit trofee pe continent: Cupa Campionilor Europeni si Supercupa Europei.

Pe 27 noiembrie 1957, Borussia Dortmund invingea CCA cu 4-2, dupa un meci dramatic. Francisc Zavoda a fost primul marcator al „ros-albastrilor” in cupele europene. Era minutul 43, iar scorul devenea 1-1. Tiberiu Bone a adus CCA in avantaj in minutul 50. Trei goluri incasate in patru minute au spulberat visul romanilor de a realiza un prim rezultat memorabil.

Un voleibalist in poarta!

Acum ajuns la venerabila varsta de 87 de ani, Ilie Savu, antrenorul CCA-ului la primul meci international, ne-a povestit evenimentele de dinaintea si din timpul acelui joc de pomina. „Ion Voinescu si Costica Toma, ambii portari, erau accidentati, asa ca am fost nevoit sa il introduc in poarta pe Titus Boros, care era component al echipei nationale de volei!”, a dezvaluit Ilie Savu. „Portarul Boros si-a rupt un deget imediat dupa startul partidei, iar atunci nu se permiteau schimbarile”, ne-a povestit si Gheorghe Constantin, atacant in acea partida.

Jocul de la Dortmund poarta amprenta inconfundabila a acelor vremuri, in care traiai cu frica Securitatii in san.  „Cu o zi inainte de meci am fost la stadion, iar acolo ne asteptau 200-300 de romani fugiti in Germania. Se spunea ca sunt fostii legionari, dar nu era asa. Ne-au dat toti scrisori pentru familii. Dar stiti cum era atunci, aveam mereu doi securisti dupa noi... Sacosa cu plicuri a ramas la ei. Un singur plic l-am ascuns eu. Era al unui prieten si l-am dus personal la familia sa, care traia la Gaesti. Mi-era frica sa apelez la posta, sa nu ma prinda”, ne-a declarat Ilie Savu.

Mobila si covoare ca prima!

In returul de la Bucuresti, echipa romana si-a luat o stralucita revansa, invingand cu 3-1, pe 8 decembrie 1957, in fata a 60.000 de spectatori, pe stadionul „23 August”. „Atunci am ratat o sumedenie de ocazii. Jucatorii care erau cadre militare au primit un salariu in plus ca bonus. Pentru ceilalti, eu impreuna cu Corneliu Manescu (n.r. - fost Presedinte al Consiliului de Ministri inainte de 1989) am facut diverse cumparaturi. Lui Apolzan si Alecsandrescu le-am luat mobila de bucatarie, la altii le-am luat covoare”, a mai dezvaluit Ilie Savu.

A aflat de baraj la cinema!

In 1957 nu functiona criteriul departajarii in functie de numarul de goluri marcate in deplasare. Regula impunea un „baraj”. La Bologna, nemtii au invins CCA in al treilea joc, cu scorul de 3-1. Povesteste Gheorghe Constantin: „Pentru baraj ne-au luat din vacanta! Pe atunci, informatia circula foarte greu. Ma aflam in sala de cinema, cand cineva m-a chemat afara: „Du-te la club, ca poimaine plecati pentru al treilea meci!”. S-a jucat pe 29 decembrie. La prima faza, Vasile Zavoda a facut ruptura. A ramas pe teren, fiindca nu se faceau schimbari. Asa am pierdut”.

TURUL I

BORUSSIA DORTMUND - CCA BUCURESTI ............4-2 Marcatori: Peters (35, 62, 64), Niepieklo (66) / Zavoda I (43), Bone (50)

BORUSSIA: Rau - Burgsmuller, Sandmann - Schlebrowski, Michallek, Bracht - Peters, Preiller, Berning, Schmidt, Niepieklo. Antrenor: Hans Tauchert

CCA: Boros - Dragomirescu, V. Zavoda II, V. Dumitrescu - Onisie, Bone - Gh. Cacoveanu, Gh. Constantin, Alecsandrescu, Fr. Zavoda I, N. Tataru. Antrenor: Ilie Savu

Stadion: „Rote Erde” - Dortmund; Spectatori: 42.000; Arbitru: Mowat (Scotia)

STATISTICA Stelistii, fruntasi pe linie

> Steaua domina clasamentul all-time al echipelor romanesti in cupele europene atat la general, cat si defalcat pe fiecare competitie in parte. La general, linia de clasament este urmatoarea: 36 de participari, 208 meciuri, 79 de victorii, 57 de egaluri, 72 de infrangeri, golaveraj 290-271.

> Cea mai categorica victorie: Steaua - Young Boys Berna 6-0;

> Cele mai usturatoare infrangeri: Montpellier - Steaua 5-0, PSG - Steaua 5-0;

> A intalnit 88 de echipe din 37 de tari (cele mai multe, din Spania - noua);

> Cel mai des intalnit adversar: Borussia Dortmund - sapte meciuri;

> A folosit 227 de fotbalisti (sapte straini) si a avut 19 antrenori (trei straini);

> Antrenorul cu cele mai multe meciuri: Emeric Ienei - 31;

> Cele mai multe meciuri: Marius Lacatus - 71;

> Golgheter: Marius Lacatus - 17;

> In partidele cu caracter eliminatoriu pe care le-a disputat, a izbutit 51 calificari, dar a suferit si 36 eliminari. (Razvan Toma)

MOMENTE MEMORABILE

Marire si decadenta In jumatatea de secol scursa de la primul meci international, CCA s-a transformat in Steaua, iar conducerea a fost detinuta de MApN, Valentin Ceausescu si, acum, de Gigi Becali. 

> Everestul. 7 mai 1986. Sevilla. Stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan”. Finala Cupei Campionilor Europeni. Steaua - FC Barcelona 2-0, dupa prelungiri si executarea loviturilor de departajare. Helmut Duckadam a intrat in Cartea Recordurilor dupa ce a aparat patru penalty-uri.

24 februarie 1987. Monte Carlo. Stadion „Louis II”. Supercupa Europei. Steaua - Dinamo Kiev, scor 1-0, gol marcat de Hagi.

Steaua a jucat un meci si pentru Cupa Intercontinentala, pierzand la Tokio in fata argentinienilor de la River Plate cu 1-0.

> Succese. In afara celor doua trofee, Steaua se mai lauda cu inca o calificare in finala Cupei Campionilor Europeni (1988-1989), o semifinala de Cupa Campionilor Europeni (1987-1988) si o semifinala de Cupa UEFA (2005-2006).

> Drama. Semifinala Cupei UEFA, cu Middlesbrough, este, probabil, cea mai mare drama traita de suporteri. Steaua a batut cu 1-0 la Bucuresti si a condus cu 2-0 pe „Riverside”, dupa care au primit patru goluri intr-un final halucinant.

> Rusini. Steaua a suferit, de-a lungul deceniilor, mai multe esecuri la scoruri jenante: 0-4 in finala Cupei Campionilor Europeni cu AC Milan, 1-5 (deplasare) cu PSV Eindhoven, 1-5 (d) cu FC Barcelona, 0-5 (d) cu PSG, 1-4 (a) cu Real. In topul rezultatelor rusinoase nimic nu poate insa depasi episodul Montpellier: 0-5 in deplasare si 0-3 acasa.

Ne puteți urmări și pe Google News