Canada a fost reprezentată... tot de o româncă
Seoul International Walking Festival este o manifestare ce, anual, adună la start participanți din toate colțurile lumii. Ajuns la cea de a 14-a ediție, evenimentul din capitala Coreei de Sud s-a desfășurat pe parcursul a două zile în care traseele au exploatat din plin frumusețea peisajelor fie spre cel mai înalt punct din Seul, Namsan Tower (236 m), sau de-a lungul râului Han, ce străbate capitala peninsulei din Asia de Est.
În prima zi, proba „Moonlight Walking” - singura cursă din festival desfășurată la lumina lunii, a probat rezistența participanților pe un traseu de 8 km pe muntele Namsan, unde se află Namsan Tower - a cărui construcție, ce s-a ridicat la circa 2,5 milioane dolari, a fost finalizată în 1965, însă turnul a fost deschis publicului ca obiectiv turistic mult mai târziu, în 1980.
FOTO: Eugenia Pop locuiește de 20 de ani în Coreea de Sud
Spectacolul fântânilor arteziene
Cea de a doua zi a presupus trei trasee de 5, 10 sau 25 km, la alegere, de-a lungul râului Han - de care este legată și expresia „Miracolul de pe Râul Han”, care sintetizează uriașul și rapidul salt făcut de Coreea de Sud după terminarea războiului coreeano-corean: de la extinderea nivelului educațional (foarte exigent), până la realizări tehnologice de vârf și o extrem de rapidă urbanizare, cu zgârie-nori moderni printre care au fost prezervate, cu atenție la detalii, și construcțiile tradiționale ale peninsulei din Asia de Est. Râul Han are nu mai puțin de 27 de poduri frumos luminate, iar Banpo Bridge este considerat pe bună dreptate una din cele mai frumoase construcții din lume: numit și „Rainbow Fountain”, este cel mai lung de pe glob de-a lungul căruia din aprilie până în octombrie seara țâșnesc fântâni arteziene programate în 100 de configurații diferite, ale căror unduiri și lumini se potrivesc perfect cu fondul muzical ce acompaniază acest spectacol în sine. În context trebuie menționat faptul că la asfințit, în intervalele orare când pe cele două laturi ale podului lung de 1 km se aprind 200 de lumini multicolore ce însoțesc spectacole arteziene, circulația mașinilor, bicicletelor și pietonilor nu se întrerupe pe nici unul din cele două niveluri ale podului.
FOTO: Namsan Tower
La ceremonia de deschidere a Seoul International Walking Festival, desfășurată la Dongguk University, printre steagurile țărilor de proveniență a participanților, cel al României a reprezentat realizarea cursei de către Eugenia Pop, româncă stabilită prin căsătorie în Coreea de Sud de circa 20 de ani.
Iar întrucât la această rubrică v-am obișnuit cu „ZigZag Român- Canadian”, din care aflați noutăț din și despre Canada, inclusiv din domeniul politicii privind emigrația, vă mărturisesc că întrucât România era deja reprezentată la Seul, Canada a fost prezentată la eveniment... tot printr-o româncă: semnatara acestor rânduri.
Și cum nu se poate ca un eveniment sud-coreean să nu se încheie cu o masă festivă tradițională, cea oferită de Tae Hyung Kim și Baek Eek, președintele și vicepreședintele asociației de promovare a activităților atletice, a fost pe măsura kilometrilor parcurși până la linia de finiă de toți cei care au reunit la eveniment steagurile Coreei de Sud, României, Canadei, Japoniei, Chinei și multe altele.
Așadar, pe curând cu alte știri interesante din Coreea de Sud!