Tribunalul Bucureşti a decis că greva STB este ilegală, iar angajații trebuie să își reia activitatea de urgență. Cu toate acestea ei continuă protestul.
Tribunalul Bucureşti a admis, vineri, acţiunea iniţiată de STB faţă de Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti.
Protestul nu a luat sfârșit
"Dispune încetarea grevei ca ilegală şi reluarea imediată a activităţii", a decis instanţa.
Salariații STB au protestat joi și vineri dimineaţă. Românii nu s-au mai putut deplasa cu mijloacele de transport în comun. Directorul societăţii Adrian Criţ a declarat că protestul este ilegal şi lansează acuzaţii la adresa liderului sindical Vasile Petrariu. Manifestația a început din cauza condițiilor de muncă precare și a salariilor nesatisfăcătoare.
Joi, Tribunalul Bucureşti a decis să suspende greva de la Societatea de Transport Bucureşti şi a cerut reluarea imediată a activităţii, dar angajații STB au continuat protestul și vineri. Chiar dacă există o decizie executorie a instanţei prin care greva este suspendată, salariații nu au venit la muncă.
Directorul general al societăţii, Adrian Criţ, a declarat că nu s-a schimbat nimic de joi. Primarul Capitalei se află la sediul STB și încearcă să îndrepte situația. Angajații vor salarii mai mari, dar și demisia directorului.
Ministrul Justiției a răbufnit!
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a răbufnit după ce protestul a continuat și vineri. Acesta consideră că este foarte grav că o decizie a instanţei nu este luată în calcul.
"Foarte grav pentru că asta înseamnă o ignorare şi a legii, dar şi a Justiţiei şi asta trebuie să pună pe gânduri pe toată lumea, de la judecători până la procurori şi parlamentari. Până unde mergem cu ignorarea legii în această ţară? Ce trebuie să facem urgent să recăpătăm încrederea în lege şi în Justiţie, ca atunci când spunem lege toată lumea să se alinieze, când spunem Justiţie toată lumea să tacă din gură şi să pună în aplicare deciziile Justiţiei.
Este o lipsă de încredere la care a contribuit mai toată lumea şi de aceea cred că toată lumea are de lucru în această direcţie. Sigur, sunt instituţii, să îşi facă treaba, eu personal nu mi-am permis, cu orice cost inclusiv politic, să ignor o hotărâre judecătorească. Îţi place, nu îţi place, e o hotărâre judecătorească, trebuie să te supui. În absenţa acestui principiu al respectării hotărârilor judecătoreşti totul devine încet-încet haos”, a explicat ministrul Justiţiei.
Ministrul Justiției a fost întrebat ce se va întâmplă cu protestatarii care au încălcat legea.
"Asta presupune să mă substitui cumva instituţiilor care au o atribuţie să îşi facă treaba, deci prefer să rămân în rezervă, dar de principiu, m-am pronunţat, inadmisibil”, potrivit news.ro