Statutul de asigurat medical. Modificări pentru cei care achită prima în sumă fixă

Statutul de asigurat medical. Modificări pentru cei care achită prima în sumă fixă Sursa foto: Arhiva EVZ

Cetățenii din Republica Moldova care au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru anul în curs vor rămâne asigurați până pe 31 ianuarie a anului viitor.

Prima de asigurare obligatorie. Modificările privind asigurarea obligatorie de asistență medicală au intrat în vigoare săptămâna aceasta, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Inițiativa vine în sprijinul celor care se asigură în mod individual și întâmpină dificultăți în efectuarea plății în primele zile ale anului din cauza perioadei de sărbători sau a zilelor de odihnă.

„Este o măsură ce va fi aplicată în fiecare an și care are menirea de a spori gradul de încredere a populației în sistemul de asigurare medicală obligatorie și a facilita respectarea obligației legale în ceea ce privește asigurarea medicală”, a menționat Ion Dodon, directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), în cadrul unei conferințe de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima de asigurare obligatorie. Obligația care rămâne în vigoare

Ion Dodon a mai anunțat că rămâne în vigoare obligația persoanelor care se asigură în mod individual de a achita prima de asigurare în termenul stabilit de legislație, adică în perioada 1 ianuarie—31 martie.

Statutul de asigurat este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării primei de asigurare medicală în sumă fixă.

Potrivit datelor furnizate de CNAM, peste 95 de mii de cetățeni au plătit în intervalul 1 ianuarie-30 noiembrie 2023 prima în sumă fixă, în creștere cu circa 32 de mii faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

Printre categoriile de persoane obligate să se asigure în mod individual până pe 31 martie se numără notarii, avocații, mediatorii, executorii judecătorești, experții judiciari. De asemenea, aici se încadrează și  fondatorii de întreprindere individuală, proprietarii de teren cu destinație agricolă, persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern.

Statutul de asigurat

Asigurare medicală

Sursa Foto - Dreamstime

În sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM), statutul de persoană asigurată conferă dreptul la servicii medicale necesare în volumul integral de asistenţă medicală prevăzut de Programul unic al AOAM şi acordat de prestatorii de servicii medicale contractaţi de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Evidenţa persoanelor fizice în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală se face de către CNAM. Fiecărei persoane fizice i se atribuie un număr de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Statutul de persoană asigurată se confirmă prin interogarea electronică a sistemului informaţional al CNAM, utilizînd numărul de identificare de stat/ seria și numărul actului de identitate prozivoriu pentru persoanele ce nu dețin IDNP sau numărul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală și poate fi verificat aici.