Statul, ţepuit de oamenii lui Kesser

Statul, ţepuit de oamenii lui Kesser

Procurorii DIICOT Constanţa au trimis în judecată nouă cetăţeni turci şi doi sirieni cercetaţi, în lipsă, pentru prejudicierea statului cu 23 de milioane de lei, după ce au obţinut rambursări ilegale de TVA.

Dosarul este disjuns din cazul Fatih Kesser, cetăţeanul turc, de origine kurdă, dat în urmărire generală pentru că a înşelat statul cu peste 80 de milioane de dolari.

Pentru obţinerea rambursărilor, cei 11 cercetaţi ar fi folosit firmele lor din Bucureşti, Constanţa şi Ovidiu şi, prin metoda „suveică“, au facturat mărfuri, crescând în mod fictiv valoarea acestora şi a TVA-ului aferent. Banii i-au obţinut în perioada 1999-2000 de la Administraţia Financiară Ovidiu, ai cărei directori au fost arestaţi şi ulterior eliberaţi.

Potrivit procurorilor DIICOT Constanţa, Fatih Kesser a folosit aceeaşi metodă când a înşelat statul cu peste 80 milioane dolari. Kesser a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 15 ani de închisoare pentru spălare de bani şi ulterior, instanţa supremă a scăzut pedeapsa la 5 ani. Primul dosar de spălare de bani din România

Cazul Fatih Kesser a intrat în atenţia justiţiei încă din 2000 şi, pentru că a fost vorba despre primul dosar de spălare de bani din România, a fost instrumentat de Parchetul General. Procuror de caz a fost chiar Victor Ponta. „Am întocmit rechizitoriul şi l-am trimis în judecată în stare de arest pe Fatih Kesser şi nişte directori ai Administraţiei Financiare Ovidiu şi alţi trei inculpaţi, restul până la 20 fiind cercetaţi în stare de libertate. Nu mai ştiu ce s-a întâmplat după aceea“, îşi aminteşte Ponta.

Potrivit poliţiştilor constănţeni, era vorba despre cetăţeni irakieni, sirieni şi turci, coordonaţi de Fatih Kesser, care au înfiinţat firme-fantomă la Constanţa şi Bucureşti, cu ajutorul cărora au transferat la o bancă din Liban peste 82 de milioane de dolari şi 300.000 de mărci germane, bani obţinuţi de la Administraţia Financiară Ovidiu în urma unor activităţi fictive de exporturi.

Presa vremii spunea că Fatih Kesser, cetăţeanul turc de origine kurdă, era cunoscut drept „regele spălării banilor“ din România. El a stat câteva luni în arest şi ulterior eliberat, fiind apărat de fostul deputat PSD, avocatul Ion Neaga. Numele lui Fatih Kesser a apărut apoi în privatizarea dubioasă a Nitramonia Făgăraş. „Cetăţeanul turc a preluat fabrica pentru a acoperi de fapt povestea cu rambursă rile ilegale de TVA“, a declarat Mihai Bărbuliceanu, care a fost desemnat de AVAS să facă auditul pentru combinat. A reuşit totuşi să producă şi aici o pagubă de aproape 10 milioane euro.

Prim-procurorul DIICOT Constanţ a, Dumitru Uzun, spune că în dosarul Fatih Kesser mai sunt alte disjungeri, tot pe linia spălării banilor. Toţi cetăţenii străini implicaţi în cazurile Kesser sunt daţi în urmărire. Căutat internaţional şi nu prea

Fatih Kesser pare persoana de care nu se poate atinge nimeni, deşi este căutat în toată ţara. Cazul Fatih Kesser a fost pus în 2003 şi în discuţia Comisiei de Siguranţă Naţională a Camerei Deputaţilor de către deputatul de Constanţa Metin Cerchez, dar fără niciun rezultat. Acesta spune că cetăţeanul turc ar fi fugit din ţară, cu ajutorul oamenilor PSD. „A avut şi are în spate oameni grei din politică pentru că a ştiut unde să cotizeze“, spun surse de încredere din cadrul comunităţii turce din Constanţa. Aceleaşi surse spun însă că Fatih Kesser este deseori văzut la Constanţa, dar „are relaţii în poliţia locală şi este lăsat în pace“.   El nu se poate întoarce în ţara lui de origine pentru că autorităţ ile turce au emis pe numele lui un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 10 ani. Ministrul de interne Cristian David a declarat recent pentru EVZ că se va interesa dacă poliţia română are informaţii noi privitoare la cazul lui Fatih Kesser.

Victor Ponta, procuror de caz:  „Am întocmit rechizitoriul şi l-am trimis în judecată în stare de arest pe Fatih Kesser şi nişte directori ai Administraţiei Financiare Ovidiu (...). Nu mai ştiu ce s-a întâmplat după aceea. “

Ne puteți urmări și pe Google News