"Statele Unite dezvoltă arme pentru un atac instantaneu". Cel care a declarat asta este reprezentantul Statului Major rus, generalul locotenent Viktor Poznijir, după cum scrie agenţia Interfax. Într-o conferinţă de presă ţinută la Moscova, înaltul însărcinat militar a subliniat: "Pentru a dezvolta conceptul său militar de utilizare a armelor ofensive şi defensive, Pentagonul a început să dezvolte planurile unui atac global imediat".
Elemente care, evident, potrivit intenţiilor conferinţei de presă promovată de către general, subliniază o anume preocupare a Rusiei pentru dezvoltarea acestor noi, foarte puternice arme. Există deci intenţia şi voinţa SUA de a lansa atacuri cu extremă rapiditate, cu tehnici militare în stare de a distruge orice obiectiv militar prezent în orice parte a lumii. Totul într-o ora de la ordin.
''Apariţia acestui tip de arme la Forţele armate ale SUA, este prevăzută în anul 2020'', a adăugat Poznijnir. ''Existenţa bazelor de apărare americane anti-rachetă în Europa, portavioanele cu rachete de pe mări, creează un sistem ascuns care face posibil un atac prin surprindere cu rachete nucleare împotriva Federaţiei ruse'', spune generalul.
Discuţia, apoi, s-a referit şi la sistemul antirachetă aflat în posesia SUA, ceea ce ar reprezenta ''o ameninţare pentru libera utilizare a spaţiului extern de către alte state''. Concluzia înaltului reprezentant al Statului major rus, este însă şi mai neliniştitoare. Declaraţia finală, arată că ştirile despre simulările efectuate de către Pentagon, către Rusia şi China, pe care ministerul rus le are la dispoziţie, au fost dezminţite de Pentagon. ''Se violează paritatea existentă în materie de armamente strategice şi creează un factor de destabilizare care împiedică posibilitatea dialogului asupra chestiunilor privind dezarmarea nucleară''. Donald Trump, dealtfel, n-a făcut niciodată un secret că ar vrea să relanseze arsenalul SUA. Posibilitatea dezvoltării de arme din ce în ce mai puternice, trebuie luată serios în considerare. Deja în această polemică asupra MOP, bombă diferită din punct de vedere tehnic, dar mai performantă decât MOAB, au putut fi clarificate dubiile asupra potenţialului de război al SUA.
Rusia, între timp, a ţinut să se ştie că este în posesia Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power (ATBIP). O rachetă prezentă în arsenalul lui Putin care ar fi de 4 ori mai puternică decât MOAB lansată de americani în tunelurile din Afganistan. Teribila rachetă rusească ar conţine 44 tone de explozibil, în timp ce MOAB ar avea 11 tone. Şi nu numai atât: raza de acţiune a exploziei ar fi de 300m, exact dublu faţă de bomba aflată în posesia lui Trump.
Cât de uşor se vorbeşte despre MOAB, MOP şi alte arme predispuse pentru atacuri globale instantanee! Asistăm practic la o perioadă înfloritoare pentru cei pasionaţi şi interesaţi de armamente şi mai puţin de soarta omenirii. Sumbru se mai arată viitorul odată cu aflarea acestor veşti despre performanţele unor arme.