Poliția belgiană a anunțat, ieri, că a găsit arme şi explozibili într-un apartament din Bruxelles al unor cetățeni olandezi de origine turcă, suspectați de legături cu Sharia4Belgium, o organizație radicală salafistă din Belgia. Cei doi olandezi, rezidenţi ai oraşului Haga, au fost arestaţi în luna august pe Aeroportul Internaţional din Bruxelles, când reveneau din Siria, via Turcia.

Numărul belgienilor care au plecat să lupte în Siria alături de rebeli este estimat la 400, dintre care circa 90 au revenit în ţară. „Plecăm în această anchetă de la realitatea că unul din nouă suspecţi vizează să realizeze un atac. Aceasta este o estimare care ia în calcul şi pe cei care îi ajută pe suspecţi”, a declarat o sursă din poliţia bruxelleză.

În vizor: Comisia Europeană

Presa belgiană a relatat, sâmbătă noaptea, că două dintre persoanele arestate puneau la cale un atentat asupra clădirii Comisiei Europene din Bruxelles. Comisarii nu erau vizaţi individual, acţiunea urmând să semene cu atacul de la Muzeul Evreiesc, urmărind uciderea cât mai multor persoane.

Totuşi, Comisia Europeană a anunţat că nu are cunoştinţă despre existenţa unor ameninţări jihadiste.

În luna mai a avut loc un atentat la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, soldat cu patru morţi. Suspect este francezul Mehdi Nemmouche, care a petrecut mai mult de un an în Siria în rândurile extremiștilor islamiști şi este în prezent deţinut în Belgia şi acuzat de crimă legată de o organizaţie teroristă.

Franța nu se teme

În clădirile Comisiei din Bruxelles lucrează mii de funcţionari. La Bruxelles se află și sediul central al NATO, dar și al multor organizaţii internaţionale. În iunie, un tribunal belgian a ordonat un proces împotriva a 46 de persoane suspectate că sunt membri ai Sharia4Belgium.

Pe de altă parte, ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a afirmat, ieri, că Franța „nu se teme’’ de amenințările lansate de Statul Islamic. „Nu este prima dată când Franța este ameninţată de terorişti”, spunea ministrul, adăugând că Parisul știe că poate conta pe „solidaritatea tuturor cetățenilor săi și pe vigilența forțelor de ordine”.

Apel la crime contra vesticilor

Gruparea teroristă Statul Islamic (SI) a cerut suporterilor săi să ucidă soldați și civili din Australia, SUA și Europa, la câteva zile după raidurile antiteroriste ce au avut loc în Sydney și Brisbane. Discursul reprezintă primul apel formal la război, făcut de organizația jihadistă împotriva Occidentului și a fost dat publicității de purtătorul de cuvânt al grupării, Abu Muhammad al-Adnani ash-Shami. „Dacă puteți ucide un american sau un european păgân, în special blestemații de francezi sau un australian ori canadian, sau orice alt necredincios din rândul luptătorilor păgâni, atunci bazați-vă pe Dumnezeu și ucideți-i în orice mod posibil”, a spus al-Adnani în înregistrarea audio postată pe internet „Loviți-i capul cu o piatră, înjunghiați-l cu un cuțit, călcați-l cu mașina, aruncați-l de la înălțime, strangulați-l sau otrăviți-l”, le-a cerut el musulmanilor.