Mulți din elevii din România nu și-au primit, încă, bursele sociale pentru anul școlar 2022-2023. Întârzierea are loc în ciuda proiectului derulat de Ministerul Educației, „România educată”.
Bursele elevilor ar fi trebuit să fie plătite pe 15 octombrie. Cu toate acestea, banii întârzie în fiecare lună. Totuși, nu doar bursele de studiu întârzie, ci şi cele medicale. Acești bani reprezintă pentru beneficiari o necesitate.
Cazul unei mame cu bursă medicală din Tulcea
O mamă din județul Tulcea nu a primit banii de bursă socială pe motive medicale din luna aprilie 2022. În acest caz, directoarea școlii a declarat că a trimis către primărie și Inspectoratul Județean Tulcea solicitări pentru bursele restante cu o valoare de 26.000 de lei. Ea a primit promisiunea că problema va fi rezolvată într-o săptămână.
Cu toate acestea, atunci când primăria a fost chestionată în legătură cu bursele, instituția a precizat că „Nu eu fac lista. Dacă nu avem nimic, nu am primit nimic, nu avem ce burse să dăm la copii”. Totuși, directoarea instituției de învățământ are dovada că a trimis solicitarea către Primăria comunei Grindu. În acest context, primarul a adăugat că degeaba a fost trimisă acea solicitare dacă primăriei nu i-au fost alocați bani din bugetul de stat pentru plata burselor.
Cât valorează bursele pe care le primesc elevii
Cuantumul minim al burselor lunare pentru anul școlar 2022-2023 este:
a) 500 de lei, pentru bursa de performanță; b) 200 de lei, pentru bursa de merit; c) 150 de lei, pentru bursa de studiu; d) 200 de lei, pentru bursa de ajutor social.
Cu toate acestea, câteva sute de mii de elevi sau poate chiar mai mulți așteaptă să își primească banii care li se cuvin conform legii. Mai mult decât atât, nicio autoritate din România nu a demarat o anchetă în acest sens decât la două săptămâni după data limită de plată a burselor. Această dată a fost stabilită de Guvern prin act normativ.
De ce nu ajung bursele la elevi
În ciuda acestui lucru, întreg procesul este îngreunat de o procedură birocratico-administrativă și pur formală. Este necesară aprobarea Consiliului Local a unor burse care oricum sunt primite de elevi direct din bugetul de stat. Așadar, nu sunt bani din bugetul local, dar Consiliul trebuie să își dea acordul.
Chiar și în condițiile în care Ministerul de Finanțe a virat banii către Direcțiile Finanțelor Publice, această procedură de la nivelul fiecărei comune din România întârzie semnificativ acordarea burselor. Acest lucru se întâmplă deoarece virarea banilor depinde de momentul în care are loc ședința de consiliu local, de aprobarea hotărârii, informează Edupedu.ro.