Serviciile medicale de care beneficiază persoanele neasigurate. Lista a fost extinsă

Sursa foto: dreamstime.com

Persoanele neasigurate în sistemul medical de stat pot beneficia de un pachet minimal de servicii, furnizate atât de medicii de familie, cât și de unitățile spitalicești de stat. Lista acestora a fost lărgită constant, cele mai noi servicii fiind disponibile din iulie.

Statul a extins constant în ultimii doi ani numărul serviciilor medicale de care pot beneficia persoanele neasigurate în sistemul de stat.

Astfel, conform modificărilor aduse Legii sănătății (95/2006) în urmă cu doi ani, persoanele neasigurate pot beneficia de mai multe servicii de asistență în cadrul cabinetelor medicilor de familie. Pachetul minimal de servicii prevăzut de Legea nr. 95/2006 a fost extins în acest sens.

Pentru a beneficia de aceste servicii, prima condiție este înscrierea pe lista unui medic de familie. O dată îndeplinită, neasigurații au acces la trei categorii principale de servicii medicale.

Astfel, prima categorie este cea a serviciilor curative. Acestea includ:

- serviciile acordate în cazul situațiilor de urgență medico-chirurgicală.

- consultațiile acordate pentru afecțiunile acute și sub-acute.

- consultațiile periodice și de monitorizare pentru persoanele care suferă de boli cronice. (La această categorie intră bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, dislipidemia și diabetul zaharat tip 2, astmul bronșic, boala cronică respiratorie obstructivă și boala cronică de rinichi.)

O a doua categorie este cea a serviciilor medicale de prevenție și profilactice. Aceasta include consultațiile pentru urmărirea evoluției sarcinii și lăuziei, dar și servicii de planificare familială. De asemenea, mai sunt cuprinse și serviciile de supraveghere pentru depistarea afecțiunilor cu risc endemoepidemic.

O altă categorie este cea a serviciilor de diagnostic și suport. Acestea pot fi acordate atât la cabinetul medicului de familie, cât și la domiciliul persoanelor neasigurate. La ele se adaugă și activitățile de suport, respectiv eliberarea de documente medicale. Atenție însă, acestea sunt gratuite doar pentru evaluarea încadrării în gradul de handicap.

Conform legii, persoanele neasigurate beneficiază de servicii similare asiguraților pentru testele pentru virusul de Hepatită B sau C și HIV.

Pachetul minimal pentru persoanele neasigurate

Extinderea serviciilor la care au acces la medicul de familie persoanele neasigurate vine în completarea pachetului minimal de care beneficiază acestea. Acesta cuprinde o serie de servicii medicale gratuite și a fost conceput pentru a oferi ajutor persoanelor vulnerabile.

În linii mari, pachetul include:

- consultații și prescripții terapeutice pentru afecțiunile acute și cronice.

- recomandări de examinări paraclinice și investigații de laborator.

- vaccinări și imunizări.

- servicii de monitorizare a sarcinii și lăuziei.

- servicii de internare și tratament în spital pentru situațile și afecțiunile care necesită spitalizare urgentă sau continuată.

- transport sanitar neasistat pentru cazurile care necesită internare sau externare din spital.

Și în acest caz există anumite situații în care persoanele neasigurate trebuie să plătească unele servicii. Cum este cazul investigațiilor paraclinice, tratamentelor sau cel al prelungirii internării în spital la cererea pacientului.

Mai multe servicii disponibile în 2024

Anul acesta lista serviciilor medicale pentru persoanele neasigurate a fost din nou extinsă.

Astfel, conform ghidului publicat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), neasigurații pot beneficia de:

- consultații de urgență la domiciliu acordate pentru situațiile de urgențe medico-chirurgicale.

- transportul echipajului de consultații de urgență la domiciliu.

- transportul pacientului care nu se află în stare critică.

- transport la externare pentru persoanele netransportabile.

De asemenea, a fost lărgită și paleta de servicii stomatologice de care pot benefica persoanele neasigurate. De anul acesta, include:

- consultația.

- tratamentul de urgență al traumatismelor dento-alveolare.

- aplicarea de pansamente calmante sau drenaj endodontic.

- anumite forme de tratament (parodontite, chiuretaj alveolar etc.)

- reparația protezei dentare.

Totodată, de la 1 iulie, a intrat în vigoare și un pachet de servicii pentru depistarea precoce a cancerului. Persoanele neasigurate diagnosticate beneficiază de tratament gratuit în cadrul Programului Național de Oncologie.