Statul e obligat de lege să distribuie gratuit măști în școli

Statul e obligat de lege să distribuie gratuit măști în școli Sursa: arhiva EVZ

La 14 septembrie începe școala. Reglementările privind securitatea sanitară dejaexistente, precum și cele avute expres în vedere pentru unitățile de învățământ impun, între altele, obligativitatea purtării măștilor atât de către profesori și restul personalului nedidactic, cât și de către elevi.

Vicepremierul Raluca Turcan anunţa sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că este imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii şi profesorii din România, dar vor exista în fiecare şcoală din ţară dezinfectanţi şi măşti pentru copiii din familii sărace sau care îşi uită masca acasă, şi, de asemenea, va fi asigurat accesul la apă şi canalizare.

,,Din perspectiva Guvernului, noi punem bani la dispoziţie autorităţilor publice locale, să facă un stoc minim de măşti şi materiale dezinfectante în fiecare şcoală, pentru situaţii de avarie, să spunem, îşi uită măscuţa copilul, e dintr-o familie mai săracă, i s-au terminat măştile, însă este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii” - a spus Turcan, însărcinată cu coordonarea măsurilor ce se impun la începrea noului an de învățământ în condițiile epidemiei Covid19.

Prim-ministrul Orban a confirmat-o azi pe doamna Turcan, excluzând gratuitatea măștilor pentru toți elevii și toți profesorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Codului Muncii (Legea 53/2003), art. 175 "(1)Angajatorul are obligaţia să asigure securitatea şi sănătatea salariaţilor în toate aspectele legate de muncă; (4) Măsurile privind securitatea şi sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligaţii financiare pentru salariaţi.

Așadar, potrivit legii, școala nu poate începe așa cum presupun doamna Turcan și domnul Orban că poate începe dacă angajatorul tuturor educatorilor și al personalului nedidactic din România nu livrează gratuit toate materialele de siguranță obligatorii, inclusiv măștile, pentru toţi profesorii și pentru toți elevii prezenți fizic în clase.

Prevederile legale sunt clare, ele nu lasă loc de interpretări. Însă, prin cele mai autorizate voci executive ale sale, statul român se declară incapabil să respecte obligațiile ce-i sunt impuse de Codul Muncii, iar asta în conditiile în care garanțiile de securitate sanitară antiCovid în unitățile de învățământ nu se reduc la purtarea măștii, ci ar trebui să includă și testare sistematizată, despre care nu se vorbește decât cel mult în dezbateri de televiziune.

În acelasi timp, același stat le cere părinților să se autoincrimineze penal printr-o declarație pe proprie răspundere (aberantă și consemnată greșit de experții guvernamentali prin trimiterea la un articol din vechiul Codul Penal), declarație care să conțină angajamentul părintelui că nu-și trimite la școală copilul virusat cu ceva depistabil doar prin testare de specialitate.

În totală contradicție cu ultracentralizatele politici antiCovid de până acum, pe care și le asumă ca pe un succes, guvernul Orban face efortul (de imagine) să paseze cât mai departe responsabilitatea spre autoritățile locale, spre fiecare școală în parte, chiar până la răspunderea - încadrabilă penal! - a fiecărei familii. Însă percepția generalizată că numai Guvernul central combate epidemia, percepție la care Cabinetul Orban a ținut foarte mult încă de la debutul crizei sanitare, face inutil efortul de a fugi acum de răspunderea deschiderii noului an de învățământ. Deci PNL va deconta la urne costul politic al unui destul de previzibil haos și în școli, și în viața foarte multor familii începând cu data de 14 septembrie.