Statul român, care are de recuperat circa 570 de milioane de euro de la Rompetrol, va deveni în acest an, cel mai probabil, din nou acţionar în companie.
Grupul kazah KazMunaiGaz (KMG), care a preluat de la Dinu Patriciu, odată cu compania, şi datoriile către stat, nu are bani să le plătească integral până pe 30 septembrie, când expiră termenul.
Astfel, grupul va răscumpăra parţial din obligaţiunile emise în 2003, urmând ca diferenţa să fie convertită în acţiuni în favoarea statului român, conform prevederilor legale. "Vom plăti o parte din această sumă, vom avea statul partener şi vom continua munca", a declarat, astăzi, Saduokhas Meralyiev, CEO-ul Rompetrol.
Compania a anunţat până acum că va plăti 450 de milioane de lei (100 de milioane de euro).
KMG rămâne majoritar
Potrivit calculelor EVZ, suma reprezintă exact atât cât să-i permită KMG să rămână acţionar majoritar după ce diferenţa de datorii neachitate se vor transforma în acţiuni ale statului.
Totodată, KMG vrea să delisteze Rompetrol de la BVB, însă Comisia Naţională de Valori Mobiliare a blocat procesul. Una dintre explicaţii este că, potrivit Ministerului Finanţelor, retragerea acţiunilor de la tranzacţionare ar conduce la prejudicierea interesului statului, în sensul că, în lipsa unei cotaţii, evaluarea acţiunilor va fi dificil de realizat.
Pe de altă parte, chiar dacă îşi va vinde acţiunile la valoarea cotaţiilor de pe Bursă, statul va ieşi în pierdere. Asta deoarece, potrivit formulei stabilite în 2003, conversia datoriilor se va face la un preţ pe acţiune de 0,1 lei, iar valoarea de piaţă a titlurilor este sub acest nivel. Astăzi, de pildă, acţiunile Rompetrol au coborât la 0,0621 lei/titlu.
Pe de altă parte, compania este pe pierderi, targetul fiind ca anul viitor, cel mai devreme, să fie pe zero.