Statul, acţionar majoritar la Cernavodă dacă plăteşte

Statul, acţionar majoritar la Cernavodă dacă plăteşte

Cei şase investitori cu care Nuclearelectrica va realiza Reactoarele 3 şi 4 de la centrala de la Cernavodă sunt de acord ca statul să controleze 51% din compania de proiect, cu condiţia să îşi onoreze toate cheltuielile pe care le presupune această poziţie, au declarat, ieri, surse apropiate negocierilor.

„Există o propunere ca statul să deţină participaţia majoritară la grupurile 3 şi 4 atâta vreme cât îşi va îndeplini obligaţiile financiare“, au spus acestea. De asemenea, în cadrul negocieilor, s-a convenit deja că fiecare dintre cele şase companii private (Enel, RWE, Iberdrola, ArcelorMittal, CEZ şi Electrabel) va avea drept de veto în aspectele importante.

Cheltuielile prevăzute de guvern pentru finalizarea celor două reactoare se ridică la 4 miliarde de euro, astfel că suma cu care va trebui să contribuie Nuclearelectrica este de circa 2,04 miliarde de euro.

Criza scumpeşte reactoarele   La rândul său, directorul pentru afaceri corporatiste din cadrul CEZ România, Adrian Borotea, a precizat că, imediat după formarea companiei de proiect, va începe un studiu care va stabili cu exactitate costurile proiectului. „Nu cred că se va ajunge la o investiţie de 4 miliarde de euro, dar, cu siguranţă, contextul actual al crizei financiare va duce la majorarea cheltuielilor, din cauza creşterii costurilor de împrumut“, consideră oficialul CEZ.

Referitor la structura companiei de proiect, Borotea a precizat că CEZ negociază o participaţie de 9%, proporţional cu cea de 15% pe care ar fi avut-o dacă Nuclearelectrica ar fi rămas la 20%. „Sper ca, până la 30 noiembrie, să încheiem un acord pentru structura companiei de proiect, însă discuţiile se pot prelungi chiar şi anul viitor, dacă nu se ajunge la un numitor comun“, a mai spus oficialul CEZ. Potrivit calendarului anunţat de autorităţi, la finele lunii martie compania de proiect ar urma să fie înfiinţată.

Ne puteți urmări și pe Google News