Staţiunile balneo româneşti pe lista neagra a instituţiilor de asigurări medicale din străinătate. UE ne plăteşte modernizarea
- Carmen Andrei
- 8 martie 2017, 16:52
Staţiunile balneoclimaterice din România trebuie promovate ca destinaţii de interes major pentru cetăţenii tuturor ţărilor europene, iar alocarea financiară de 90 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, pentru perioada 2014 - 2020, poate dezvolta acest sector, potrivit unei informări a Ministerului Turismului transmisă cu ocazia Târgului Internaţional de Turism de la Berlin, ce are loc în perioada 8 - 12 martie.
“Ministerul Turismului şi-a propus promovarea staţiunilor balneoclimaterice din România ca destinaţii turistice de interes major pentru cetăţenii tuturor ţărilor europene, atât pentru relaxare, cât şi pentru tratament sau recuperare medicală. Deşi România are numeroase staţiuni în care turiştii se pot bucura de resurse naturale extrem de generoase cu efect terapeutic (ape minerale şi termale, nămoluri terapeutice, saline etc.), numărul cetăţenilor străini care le aleg să-şi petreacă vacanţele sau să facă tratamente şi recuperare medicală este destul de mic”, notează sursa citată.
Conform datelor statistice, în 2016, din numărul total al turiştilor din staţiunile balneo din România, sub 10% au fost străini.
“Unul dintre cele mai importante motive pentru care străinii nu se îndreaptă spre staţiunile balneo româneşti este că instituţiile de asigurări medicale din unele ţări europene refuză să deconteze tratamentul sau recuperările clienţilor lor efectuate în România. Motivul invocat este acela al lipsei standardelor de calitate recunoscute la nivel european în staţiunile româneşti. Ministerul Turismului din România consideră că nu se justifică o astfel de abordare la nivel general în privinţa staţiunilor româneşti, dat fiind faptul că în multe dintre staţiunile balneoclimaterice din ţară s-au făcut investiţii majore la nivel de infrastructură şi servicii, competitive la nivel European”, menţionează ministerul de resort.