Mai demult iubită de bunicii și părinții noștri, Stațiunea Voineasa din Vâlcea strălucea ca un loc de adorație. Cu renumele său dat de așezarea printre brazi și peisajele miraculoase, acum această stațiune nu mai este decât o umbră a gloriei trecute.
În stațiunea Voineasa veneau anual mii de turiști pentru relaxare. Înainte, existau 1.700 de locuri de cazare, dar acum și-a închis ușile și ultimul hotel celebru din zonă.
Prin tragerea obloanelor, hotelul Lotru a pus capăt activităților, semnând, astfel, sfârșitul definitiv al întregii stațiuni.
Stațiunea Voineasa se închide. Totul a rămas în ruină
Situată la aproximativ 80 de kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea, stațiunea montană Voineasa reprezintă un adevărat colț de rai.
Așezată în valea râului Lotru, în sudul munților cu același nume, la altitudinea de 600–800 de metri, stațiunea oferă un cadru pitoresc.
Voineasa este recomandată atât pentru relaxare, cât și pentru tratamentul asteniilor nervoase, stărilor de debilitate, surmenajului fizic și intelectual, anemiilor secundare, bolilor aparatului locomotor și ale căilor respiratorii.
Turiștii au posibilitatea să se bucure de drumeții sau să practice schiul. Cei care nu sunt adepții sporturilor pot opta pentru relaxare la pensiunile puține care au mai rămas.
Începând cu 1989, stațiunea Voineasa a intrat în posesia Uniunii Generale a Sindicatelor din România. Din cauza lipsei de fonduri pentru investiții, declinul s-a produs treptat, dar constant.
Se închide ultimul hotel celebru din stațiune
În timpul verii, când pensionarii cazați la Lotru au depus plângeri la Protecția Consumatorului, BNS declara că nu intenționează să închidă hotelul, chiar dacă acesta înregistra pierderi de sute de mii de lei în ultimii ani.
Cu toate acestea, potrivit declarațiilor primarului comunei, trei luni mai târziu, acesta se închide.
„Stațiunea se desființează cu totul”, spune primarul comunei Voineasa, după închiderea ultimului hotel din zonă.
El propune o soluție pentru revigorarea stațiunii: închirierea Hotelului Lotru către administrația publică, permițând astfel investiții în renovare și modernizare.
În hotelul Lotru din stațiunea Voineasa se puteau caza în jur de 200 de persoane
Contrar acestor afirmații, președintele BNS, Dumitru Costin, susține că bunurile sindicatului nu pot fi vândute sau transferate în niciun fel.
Hotelul Lotru putea găzdui aproximativ 200 de persoane în trecut. În prezent, pe platformele de rezervări, se menționează disponibilitatea a doar 60 de camere din total.
În Voineasa mai există și alte unități de cazare aparținând sindicatelor, însă majoritatea sunt abandonate de mulți ani, potrivit ziaruldevalcea.ro.