Stațiunea-bijuterie din inima Maramureșului. A renăscut, e de nerecunoscut

Satul Breb, Ocan Șugatag, o atracție pentru sute de turiști. Sursa: dreamstime.com

Minunata stațiune balneo-climaterică Ocna Șugatag, e situată în pitoreasca Depresiune a Maramureșului, la doar 10 km de Vadu Izei. Cu o istorie ce se întinde până în anul 1360, această locație încântătoare vă așteaptă cu apele sale minerale renumite și cu peisaje de basm.

Ocna Șugatag primește cu brațele deschise turiști din întreaga lume, devenind cea mai căutată destinație din acest colț al țării. Aici, puteți să vă tratați afecțiunile reumatismale, să scăpați de astenie și surmenaj, precum și să combateți procesele inflamatorii cronice. Bucurați-vă de o escapadă autentică într-un loc unde vindecarea și relaxarea se îmbină în armonie cu frumusețea naturală.

Ocna Șugatag îți oferă peisaje pline de frumusețe. Sursa: Wikipedia

Atracții turistice în stațiunea Ocna Șugatag

În zona Ocna Șugatag poți vizita mai multe obiective turistice, care îți vor oferi cu siguranță o experiență unică.

Băile

Băile Ocna-Șugatag sunt situate la o altitudine de 490 m, înconjurată de vârfurile munților Țibleș-Gutâi. Aici, veți găsi o stațiune permanentă, parte din pitoreasca comună Ocna Șugatag, formată din patru sate și locuită de aproximativ 4.500 de oameni.

Băile sunt cunoscute pentru tratamentul afecțiunilor reumatismale degenerative și a celor articulare, pentru afecțiuni neurologice periferice precum parezele și sechelele după polineuropatii, precum și pentru afecțiunile ginecologice. La Baza de Tratament din Ocna Șugatag, puteți beneficia de băi calde în cadă, terapie cu curent electric, hidroterapie, termoterapie, expunere la aer și soare (aerohelioterapie) și masaj medical.

Băile de la Ocna Șugatag au multiple beneficii pentru sănătate. Sursa: dreamstime.com

Pădurea Crăiasa

Descoperiți minunata Rezervație Pădurea Crăiasa! Această zonă protejată a fost înființată în anul 2000 și se găsește în comuna Ocna Șugatag. Întinsă pe o suprafață de 44,00 hectare, această rezervație este situată la o altitudine medie de 485 m.

Această pădure se află în partea nordică a localității Ocna Șugatag, la doar 1 km distanță (de-a lungul drumului dj 109 F) de centrul localității, pe partea stângă. Aceasta se dezvoltă pe versantul vestic al unui deal terasat, cu un substrat format din roci sedimentare badeniene, precum marnele, gresiile și tufurile.

Vegetația distinctivă a acestei păduri este alcătuită din arbori de gorun și larice - o specie de conifere cu frunze căzătoare. Alături de acestea, putem întâlni și stejarul (Quercus robur). Aceste păduri au fost înființate în trecut de către administrația minelor, cu multe secole în urmă.

Drumul Verde

Aici veți putea merge și pe Drumul Verde, un itinerariu care trece prin șapte sate autentice din Maramureș: Ocna Șugatag, Budești, Hoteni, Hârnicești, Desești și Mara.

La fel de impresionant, în această zonă, veți găsi șapte arii protejate:

  • Rezervația Creasta Cocoșului
  • Pădurea Craiasa
  • Lacul Morărenilor
  • Taurile de la Hoteni
  • Turbaria Iezerul Mara
  • Cheile Tătărului
  • Mlaștinile Poiana Brazilor.

Lacurile Sărate

În zona Băilor Vechi se găsesc lacurile antroposaline, care au fost reintegrate în circuitul turistic prin amenajări speciale, devenind un loc preferat pentru turiștii care vin cu cortul. Un punct de atracție notabil este Lacul Gavril, cu o adâncime de 30 de metri și o suprafață de 2,35 hectare, fiind cel mai mare lac antroposalin din România.

Cu un aspect curios, acest lac păstrează la suprafață un strat de apă dulce în care își găsesc adăpostul diverse specii de pești. De asemenea, Tăul Fără Fund, cu o adâncime de 33 de metri, se remarcă ca fiind cel mai profund lac din zonă.

Pe malul Lacului Gavril, în apropiere de Băile Vechi, a fost inaugurat în iunie 2007 Complexul Turistic Lacul Sărat. Acest complex dispune de o terasă-restaurant, o piscină cu apă sărată și pe malul lacului a fost amenajată o plajă cu dușuri. De asemenea, a fost construit un ponton de unde se pot închiria bărci, hidrobiciclete și ski-jet.

Unde te cazezi în stațiunea Ocna Șugatag

În Ocna Șugatag dispui de mai multe locuri de cazare, de la hoteluri la pensiuni. O opțiune în acest sens este „Maramureș Plai cu Flori”. Și Pensiunea Teleptean este o opțiune bună. Aceasta dispune de bazine cu apă sărată și dulce, într-o piscină interioară. Mai mult, aici te poți bucura de preparate tradiționale alese, cu un gust deosebit.

Și Hotel Salina oferă posibilitatea tuturor turiștilor din Ocna Sugatag să se relaxeze la piscina cu apă sărată și încălzită din interiorul hotelului.

Te poți caza și la Complex Holiday din Ocna Șugatag unde dispui și de o bază de agrement, perfectă pentru toate tipurile de activități. Aici te poți bucura de tenis de masă, biliard, teren de sport cu nocturnă, loc joacă copii, loc de plajă, terasă cu muzică, spectacole muzicale la evenimente.

Centrul orașului Ocna Șugatag. Sursa: facebook

Restaurante cu mâncare tradițională în Ocna Șugatag

Printre cele mai populare locuri din zonă atunci când vine vorba de mâncare sunt:

Breb 148- local Food&garden, unde te poți bucura de plăcinte tradiționale, supe și mâncare tradițională plină de savoare.

Păstrăvăria Alex, un loc în inima naturii, unde poți savura un pește proaspăt și multe alte preparate tradiționale.

Casa lu Dochia este o altă opțiune unde poți încerca ciorbe sau tocănițe în stil tradițional.

Cum ajung în stațiunea Ocna Șugatag

În Ocna Șugatag se poate ajunge pe șosea urmând drumul național DN18 care leagă Baia Mare de Sighetu Marmației sau pe calea ferată până în gara din orașul Sighetu Marmației de unde se pot lua mijloace auto pana în stațiune.