Statistică șocantă. Căsătoriile s-au redus, iar divorțurile s-au înmulțit în ultimii 30 de ani

Românii se căsătoresc din ce în ce mai greu și divorțează din ce în ce mai repede. E o situație care s-a accentuat în ultimii 30 de ani.

Căsătoriile se pare că nu mai sunt la modă în România în ultimii ani. Tinerii nu se mai grăbesc să se căsătorească la fel de rapid ca în anii trecuți. Contextul economic se pare să aibă o influență importantă asupra faptului că tinerii nu se mai grăbesc să își oficializeze relațiile la Starea Civilă.

La ce vârstă se căsătoresc românii

România află pentru prima oară de ziua de 14 februarie, acum 30 de ani. când se celebrează Valentine’s Day. Chiar dacă mecanismul de comercializare al inimioarelor și cadourilor de Ziua Îndrăgostiților nu era la modă ca în ultimii ani, românii erau mai deciși să-și facă o familie.

Vârsta la care se căsătoreau românii era mult mai mică în anul 1989. Bărbații tineri se însurau în medie la 25 de ani, în timp ce femeile la 22 de ani. Acest lucru conform datelor analizate de compania de consultanță Frames.

Numărul căsătoriilor oficiate la Starea Civilă a scăzut

În urmă cu câțiva zeci de ani, căsătoriile oficiate la Starea Civilă erau mai multe comparativ față de prezent. Astfel, în anul 1990, la Oficiile de Stare Civilă erau înregistrate 192.652 de căsătorii, dar situația s-a schimbat rădical în ultimii 30 de ani.

Tinerii se căsătoresc din ce în ce mai târziu

Tinerii amâna cât mai mult căsătoria, acest lucru fiind demonstrat de cifre. Conform unei analize făcute acum doi ani de zile, bărbații se însurau în medie la 31,9 ani, iar femeile la 28,7 ani. Deci este vorba de o diferență considerabilă între cele două perioade.

Totodată, acum doi ani, numărul căsătoriilor se reducea cu circa 50.000, ajungând la 143.292 de nunți. Recordul negativ a fost semnalat abia în 2011, atunci când INS a raportat doar 105.599 de căsătorii.

“2010, 2011 și 2012 au fost anii crizei economice. Iar românii au resimțit din plin provocările acelor vremuri. Scăderea abruptă a numărului căsătoriilor este în strânsă legătură cu problemele financiare din acea perioadă, cu disponibilizările, cu tăierile de salarii, cu climatul de insecuritate socială”, arată analiză Frames.

De ce românii se căsătoresc în jurul vârstei de 30 de ani.

Chiar și în perioadele de stabilitate economică, românii nu se grăbesc să se căsătorească, mulți alegând cariera.

“Acum 30 de ani, căsătoria era un pas esențial pe care tinerii îl făceau, odată cu încheierea studiilor, cu găsirea unui loc de muncă. Era un eveniment social în care sentimentele erau în strânsă legătură cu obiceiurile, cu ideea de cămin, de siguranță, de familie tradițională, mai ales în mediul rural.

În 2020, societatea românească este mult mai sofisticată, mai ales în zonele urbane. Educația, influența massmedia & social media, emanciparea socială, aspirațiile legate de job, de carieră, opțiunile multiple legate de petrecerea timpului liber, însuși conceptul de ,,întâlnire’’, de relație sentimentală se prezintă la un alt nivel.

Internetul, serviciile de dating au influențat în mod semnificativ apetitul românilor pentru relații de durată, un fenomen, de altfel, întâlnit la nivelul tuturor țărilor occidentale”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Cel mai mare număr de divorțuri s-a înregistrat în București

Dacă vârsta la care se căsătoresc românii a depășit 30 de ani, și dinamica divorțurilor s-a modificat. Numărul bărbaților trecuți de 50 de ani care divorțează este de 1,4 până la 1,9 ori mai mare decât cel al femeilor. În urmă cu doi ani, mai mult de jumătate dintre despărțiri s-au produs cu acordul părților. Cel mai mare număr de divorțuri s-a înregistrat în București (2888 de cazuri), iar cel mai mic în județul Vâlcea (215 separări), potrivit impact.ro.