Aceste antichități au fost jefuite în timpul conflictelor care au devastat Irakul în ultimele decenii, în special după invazia americană din 2003.
Este vorba despre o adevărată comoară formată din aproximativ 17.000 de obiecte arheologice, datând de aproape 4.000 de ani. O restituire "fără precedent" făcută de Statele Unite Irakului, a salutat miercuri, 28 iulie, ministrul irakian al Culturii, Hassan Nazim. "Aceasta este cea mai importantă restituire de antichități făcută Irakului", a spus el într-un comunicat, adăugând că acest anunț este "rezultatul al câtorva luni de eforturi ale autorităților irakiene împreună cu ambasada lor la Washington" .
Cele 17.000 de piese vor fi transportate în avionul premierului irakian Moustafa Al-Kadhimi, care se întoarce joi în Irak după o vizită de câteva zile la Washington, unde l-a întâlnit pe președintele SUA, Joe Biden. Majoritatea restituirilor documentează "schimburile comerciale din perioada sumeriană", una dintre cele mai vechi civilizații din Mesopotamia, potrivit comunicatului ministerului irakian al Culturii.
Fragmente din Epopeea lui Ghilgameș
Printre bunurile returnate s-ar putea afla şi o tabliţă de argilă cuneiformă, veche de 3.500 de ani, pe care Statele Unite intenționează să o redea Irakului. Piesa este considerată "proprietate culturală furată" , introdusă în mod fraudulos pe piața americană de artă, potrivit Departamentului de Justiție al SUA, care însă nu a precizat când va ajunge în Irak.
Tăbliţa conține fragmente din Epopeea lui Ghilgameș, considerată una dintre cele mai vechi opere literare ale omenirii, care relatează aventurile unui puternic rege al Mesopotamiei în căutarea nemuririi. Decizia judiciară americană "reprezintă un pas important către revenirea acestei capodopere a literaturii universale în țara sa" , a declarat, marți, procurorul Jacquelyn Kasulis, însărcinat cu acest dosar. Antichitățile irakiene sunt jefuite de zeci de ani, grație multiplelor conflicte pe care le-a cunoscut țara, în special invazia americană din 2003. "Este imposibil de cuantificat numărul de piese furate din siturile arheologice", a explicat Qahtan Al-Obaid, director de antichități și patrimoniu la muzeul din Basra, al doilea oraș ca mărime din Irak. În general, jafurile sunt comise de crima organizată, dar uneori sunt și fapte comise de populațiile locale care încearcă să îşi asigure supraviețuirea, a precizat el.
Siturile arheologice din toată țara au fost grav avariate și neglijate, iar muzeele au fost jefuite după căderea dictatorului Saddam Hussein, în 2003. Aproximativ 15.000 de bunuri au fost furate din singurul muzeu național al Irakului, situat în Bagdad. "Sper că în viitorul apropiat ne vom putea recupera restul bunurilor furate, în special în Europa" , a mai declarat ministrul irakian al Culturii în comunicatul său de presă.