Statele Unite sunt în alertă. Liderii militari ruși discută despre un atac nuclear în Ucraina

Sursa: Razvan Ionut Dragomirescu | Dreamstime.com

Liderii militari ruși, de rang înalt, au discutat despre folosirea armelor nucleare tactice în Ucraina, în contextul eșecurilor suferite pe fronturile de luptă. Publicația The New York Times relatează că discuțiile au atras atenția administrației Biden, chiar dacă nu au fost sesizate mișcări ale echipamentelor nucleare. Cancelariile occidentale au intrat în alertă care iau în serios amenințările Moscovei în legătură cu posibilitatea declanșării unui război atomic.

Lideri militari ruși de rang înalt au avut recent conversații despre când și cum ar putea folosi Moscova armele nucleare pe teritoriul Ucrainei. Acest lucru a provocat îngrijorări la Washington și în capitalele aliate, potrivit mai multor oficiali americani citați de The New York Times. Publicația precizează că Vladimir Putin nu a luat parte la discuții, care au avut loc pe fondul intensificării retoricii nucleare a Rusiei și a eșecurilor de pe câmpul de luptă.

Faptul că ofițerii ruși de rang înalt au luat în calcul o astfle de opțiune a arătat cât de frustrați erau după eșecurile din teren și, mai mult, i-a determinat pe liderii occidentali să fie mai atenți la amenințările lui Putin cu un atac nuclear. Pe de altă parte, oficialii americani au declarat că nu au văzut nicio dovadă că rușii ar fi mutat armele nucleare pe poziții care să le permită să atace Ucraina și nici nu au sesizat alte măsuri tactice care să sugereze faptul că ar pregăti un atac nuclear.

Informațiile despre conversațiile de la Moscova au fost difuzate în interiorul guvernului american la mijlocul lunii octombrie. Acestea au apărut în momentul în care Rusia acuza Ucraina, fără dovezi, că plănuiește să folosească o așa-numită bombă murdară - un explozibil convențional amestecat cu material radioactiv. Astfel, mai multe contacte de la Moscova, ale unor oficiali occidentali au acertizat în legătură cu acest scenariu. Subiectul a fost abordat inclusiv în două convorbiri dintre secretarul apărării Lloyd J. Austin III și omologul său de la Moscova, Serghei Șoigu.

Sursa foto: Kremlin

Oficialii americani nu dezvăluie scenariile luate în calcul

Oficialii americani nu au dorit să prezinte scenariile pe care Statele Unite le iau în considerare ca răspuns la folosirea unei arme nucleare. Cu toate acestea, William J. Burns, directorul C.I.A., a declarat că „potențiala disperare” a lui Putin de a obține o victorie în Ucraina și eșecurile din război l-ar putea determina să folosească o astfel de armă. John F. Kirby, un oficial al Consiliului Național de Securitate din Statele Unite, a refuzat să comenteze.

„Am spus clar, de la început, că declarațiile Rusiei privind posibila utilizare a armelor nucleare sunt profund îngrijorătoare și le luăm în serios. Continuăm să monitorizăm situația cât mai bine posibil și nu vedem niciun indiciu că Rusia face pregătiri pentru o astfel de acțiune”, a declarat dl Kirby.

Oficialii administrației Biden au refuzat cu fermitate să descrie în ce ar consta un astfel de răspuns, dar președintele a indicat că nu va fi vorba despre o ripostă nucleară.

„Eu sunt cel care îi face recomandări șefului meu cu privire la ceea ce ar trebui și cum ar trebui să facem, așa că mă voi asigura că are răspunsuri credibile și eficiente în ceea ce privește intențiile noastre”, a spus Lloyd Austin, fără a da detalii.

Pentagonul estimează că Rusia deține un stoc de până la 2.000 de arme nucleare tactice. Acestea sunt concepute ca să fie folosite pe câmpurile de luptă pentru a copleși forțele convenționale. Nicio armă nucleară tactică nu a fost utilizată vreodată în luptă, dar ar putea fi lansate inclusiv cu ajutorul unei rachete sau al unui obuz de artilerie.

Sursa: Facebook/ Joe Biden

Ce sunt armele nucleare tactice

Armele nucleare tactice au randamente mai reduse și sunt destinate a fi utilizate la distanțe mai mici decât focoasele purtate pe rachetele balistice intercontinentale. Experții militari spun că utilizarea unei arme nucleare - pentru prima dată în mai mult de 75 de ani - ar schimba fundamental forma războiului. Deși distrugerile rezultate ar depinde de mai mulți factori, de la mărimea armei și de direcția vâturilor, chiar și o mică explozie nucleară ar putea provoca mii de morți și ar putea face ca anumite părți ale Ucrainei să devină nelocuibile.

Vladimir Putin, atrag atenția experții, are autoritate exclusivă asupra utilizării unui dispozitiv tactic și ar putea lua o decizie de a lansa unul, indiferent de opiniile generalilor săi. Însă utilizarea unei arme nucleare tactice în Ucraina este mai complicate decât lansarea unei arme strategice, cum ar fi o rachetă balistică intercontinentală. Mutarea unei arme nucleare tactice nu este foarte simplu de realizat, ca și cum ai da un ordin și a pune două persoane să întoarcă cheile declanșatoare. Sunt mai mulți pași de urmat, iar comandanții ruși ar fi avertizați să să se pregătească din vreme, inclusiv pentru a atenua riscurile pentru personalul militar rus din zona exploziei.

„Dacă va exista un ordin de la Kremlin, nu se poate întâmpla pur și simplu ca prin magie”, a declarat Peter B. Zwack, un general de armată cu o stea în retragere.

Sursa foto: politico.com

Statele Unite transmit mesaje liniștitoare

Chiar dacă riscul unei escaladări rămâne foarte ridicat și stârnește îngrijorări, oficialii administrației Biden și aliații SUA spun, de asemenea, că discuțiile telefonice cu omologii ruși au contribuit la atenuarea unor tensiuni nucleare.

Vladimir Putin a negat, joia trecută, că Moscova pregătește un atac cu arma nucleară în Ucraina. Aceasta după ce Rusia a suferit pierderi semnificative pe fronturile din Ucraina, iar același Vladimir Putin a alimentat temerile că ar putea recurge la o armă nucleară. Armata roșie a efectuat zilele trecute un exercițiu militar anual, testând rachete cu capacitate nucleară. La Washington, oficialii administrației nu cred că Putin a făcut planuri de a folosi o armă nucleară tactică sau chiar o bombă murdară.

„Nu am văzut nimic care să indice că Putin a luat decizia de a folosi o bombă murdară”, a declarat Lloyd Austin reporterilor la Pentagon.

Dar el a spus că administrația este îngrijorată de escaladare, așa cum a fost încă de la începutul războiului din Ucraina.

„Ar fi prima dată când o armă nucleară ar fi folosită după mai bine de 70 de ani. Dacă acest lucru se va întâmpla, am fost clari încă de la început că veți vedea un răspuns foarte semnificativ din partea comunității internaționale”, a mai adăugat oficialul american.

sursa foto: Twitter

Agențiile de informații monitorizează situația cu atenție

Încă de la începutul războiului, agențiile americane de informații au căutat semne că Vladimir Putin pregătește folosirea unei arme nucleare. Agenții și analiștii au cercetat exercițiile nucleare nedeclarate sau punerea în alertă a unor forțe strategice.

Chiar și așa, însă, sistemele de avertizare sunt imperfecte și nu există nici o garanție că avertismentele vor veni în timp util, cu mult înainte de folosirea armelor nucleare. De aceea discuțiile dintre generalii ruși au fost tratate cu deosebit interes. Acestea indică faptul că armata rusă analizează posibilitatea lansării unei arme nucleare tactice, iar orice intensificare a acestor dezbateri între liderii de rang înalt îi îngrijorează profund pe oficialii americani.

De altfel, tensiunile legate de posibilitatea folosirii unei arme nucleare au crescut în mod constant pe fondul reușitelor contraofensivei lansate de Ucraina în luna septembrie. Putin a luat măsuri pentru escaladarea conflictului, solicitând o mobilizare, anexând teritoriile ocupate și implicându-se direct în planificarea războiului. El a aprobat o campanie de atac asupra infrastructurii energetice a Ucrainei cu rachete de croazieră și drone iraniene.

Aceste operațiuni nu au schimbat cursul războiului, iar forțele ucrainene continuă să avanseze pe fronturile din nord-est și sud. Totuși, escaladarea, precum transferul mai multor trupe, ar putea avea un impact mai mare pe câmpul de luptă până la începutul anului viitor. Experții militari se așteaptă la lupte intense până luna viitoare când vremea mai rece și apariția ploilor ar putea forța o pauză până la începutul anului viitor, conform The New York Times.