Aflat într-o vizită istorică la Washington, preşedintele chinez Hu Jintao şi-a propus să discute de pe poziţii de forţă cu omologul său american, Barack Obama.
Reafirmarea Chinei ca putere mondială, dar şi atenuarea temerilor SUA privind intenţiile Beijingului în noua calitate de actor important pe scena lumii - după un an de fricţiuni bilaterale constante - sunt principalele obiective ale vizitei de patru zile la Washington a liderului de la Beijing, Hu Jintao. Avionul care l-a adus pe liderul de la Beijing la Washington a aterizat la baza Andrews, din apropiere de Washington. Hu Jintao a fost întâmpinat cu covor roşu şi onoruri militare, iar la scara aeronavei l-a aşteptat vicepreşedintele american Joe Biden. Astăzi, preşedintele chinez a fost primit la Casa Albă, unde are programate convorbiri cu Barack Obama. Vizita liderului chinez în SUA stârneşte şi nemulţumiri. Un grup de tibetani a protestat la Casa Albă faţă de încălcările drepturilor omului şi de politicile Chinei în Tibet. Dată fiind actuala pondere economică, militară şi diplomatică a statului comunist, analiştii din ambele ţări au convenit că vizita preşedintelui chinez în SUA este cea mai importantă din ultimele trei decenii.
Pe agenda discuţiilor cu preşedintele american Barack Obama şi cu alţi oficiali de rang înalt de la Washington se vor afla subiecte care au tensionat în 2010 relaţiile dintre cele două mari puteri: situaţia din Coreea de Nord şi din Iran, menţinerea artificială a yuanului la un nivel scăzut în raport cu dolarul, problema drepturilor omului şi dominaţia militară în Oceanul Pacific.
Semnalele Casei Albe
Unii analişti îl văd pe preşedintele chinez într-o poziţie avantajoasă, cu mai multe pârghii în discuţiile care vor urma zilele acestea în capitala americană. Mai exact, vizita lui Hu Jintao la Washington are loc într-un moment când tot mai mulţi lideri de la Beijing cred, cu tărie, că modul în care China a înfruntat criza financiară reprezintă o confirmare a eficienţei sistemului chinez, în timp ce SUA se resimt şi acum după impasul economic, scrie politologul Francis Fukuyama într-un editorial în "Financial Times". Un sistem al cărui principal atuu îl reprezintă uşurinţa cu care aparatul central ia decizii complexe, mai ales în plan economic, subliniază profesorul de la Universitatea Stanford.
Casa Albă a avut însă grijă să-şi pregătească distinsul oaspete pentru discuţiile importante care vor avea loc.
Vizita recentă a secretarului apărării, Robert Gates, la Beijing, a pregătit terenul pentru dezbaterea problemei înarmării agresive a Chinei şi a dominaţiei în Pacific. Săptămâna trecută, secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, declara că SUA vor facilita accesul Chinei la tehnologie americană high-tech, dacă şi Beijingul îşi deschide piaţa internă produselor americane.
O altă condiţie importantă este şi liberalizarea cursului yuanului, a amintit Geithner. În final, secretarul de stat, Hillary Clinton, a avertizat că reprimarea libertăţilor civile de către guvernul chinez nu face decât să pună într-o lumină proastă potenţialul unei mari naţiuni.
În concluzie, oficialii americani sunt decişi să-i arate liderului chinez că America nu a pierdut deloc teren în contextul ascensiunii Chinei, scrie cotidianul "New York Times".
Obama va miza pe revenirea economiei americane şi pe succesele politice importante repurtate pe plan intern pentru a se plasa, la rândul său, pe o poziţie superioară în tratativele cu oaspetele său.
Americanii vor să se mai convingă, scrie şi cotidianul "Washington Post", că Hu Jintao rămâne un interlocutor important în dialogul sino-american, în condiţiile în care aparatul decizional de la Beijing s-a extins şi nu mai este un monolit rigid, supus unui singur lider suprem.
"China nu mai este condusă de o singură mână forte, ci de o oligarhie colectivă", a amintit un alt analist.