Statele Unite se îndreaptă spre recesiune. Avertismentul unui oficial al băncii centrale americane (Fed)

Statele Unite se îndreaptă spre recesiune. Avertismentul unui oficial al băncii centrale americane (Fed) Sursa foto: Arhiva EVZ

Tensiunile din sectorul bancar ar putea provoca o criză a creditelor cu consecințe pentru economia din Statele Unite. Un oficial american, președintele Rezervei Federale (Fed) din Minneapolis, Neel Kashkari, atrage atenția că sistemul economic american se află în pragul recesiunii. Kashkari s-a aflat printre cei care au susținut majorarea ratei dobânzilor pentru a face față inflației.

Statele Unite se îndreaptă spre recesiune dacă nu va lua măsuri pentru a evita o criză a creditelor bancare. Declarația îi aparține preşedintelui Rezervei Federale (Fed) din Minneapolis, Neel Kashkari, după cum transmite Reuters. Neel Kashkari s-a numărat printre cei susținătorii, în cadrul Fed, a măsurii de majorare a ratelor dobânzii pentru a face față inflației.

Acum, el a avertizat că tensiunile din sectorul financiar bancar sunt de natură să favorizeze o astfel de evoluție aeconomiei.

„Cu siguranţă ne aduce mai aproape. Ceea ce este neclar pentru noi este cât de mult din aceste tensiuni bancare duc la o criză a creditului pe scară largă. Acea criză a creditului... ar încetini apoi economia. Acesta este ceva pe care îl monitorizăm foarte, foarte îndeaproape”, a spus oficialul american.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consecințele falimentului Silicon Valley Bank

În contextul crizei provocate de falimentul Silicon Valley Bank (SVB), oficialul american a evitat să se pronunțe cu privire la dimensiunea „amprentei” pe care o va avea stresul bancar asupra economiei. El a spus că este prea devreme pentru o estimare, motiv pentru care nu se poate ști ce influență va avea o decizie privind rata dobânzii adoptată de Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă.

Fed a majorat ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual săptămâna trecută. Pe de altă parte, a permis adoptarea unor măsuri care să întrerupă creşterile ulterioare până când va fi clar cum se pot schimba practicile de creditare bancară după prăbuşirea recentă a Silicon Valley Bank şi a Signature Bank din New York.

„În acest moment, tensiunile sunt vechi de doar câteva săptămâni, dar există unele semne îngrijorătoare. Pozitiv este faptul că retragerile din depozite par să fi încetinit, iar acest lucru a restabilit o oarecare încredere în rândul băncilor mai mici şi regionale”, a spus Kashkari.

Piețele de capital au rămas închise

În acelaşi timp, a sesizat oficialul american, pieţele de capital au fost în mare parte închise în ultimele două săptămâni.

„Dacă acele pieţe de capital rămân închise pentru că debitorii şi creditorii rămân nervoşi, atunci asta mi-ar spune, bine, asta va avea probabil un impact mai mare asupra economiei. Aşa că este prea devreme pentru a face previziuni despre următoarea reuniune a FOMC”, a mai precizat Neel Kashkari.

Fed a lansat un program de creditare de urgenţă, menit să protejeze alţi creditori regionali de probleme, în cazul în care retragerile din depozite vor creşte. Datele recente au arătat că banii s-au mutat de la bănci mai mici către bănci mai mari după prăbușirea SVB din 10 martie.

Săptămâna aceasta, Congresul organizează primele audieri privind falimentul SVB, urmând să se ia o decizie cu privire la supravegherea mai strictă a băncilor mijlocii. Fed a lansat propria evaluare internă a supravegherii bancare şi a condus la solicitări pentru extinderea programului federal de garantare a  depozitelor.