Punctul culminant al vizitei lui Joe Biden va fi întâlnirea sa cu Vladimir Putin pe 16 iunie la Geneva.
"Statele Unite s-au întors!" Cuvintele lui Joe Biden la scurt timp după sosirea în Marea Britanie, miercuri seară, sunt clare: țara sa intenționează să aibă din nou greutate pe scena mondială. Prin urmare, președintele american începe un turneu în Europa, unde trebuie să se întâlnească cu Vladimir Putin și să anunțe, printr-un gest puternic la summitul G7, achiziționarea a jumătate de miliard de doze de vaccin Pfizer / BioNTech împotriva coronavirusului pentru țările sărace.
Joe Biden, însoțit de Prima doamnă Jill Biden, a aterizat în Anglia la bordul avionului Air Force One pentru prima sa călătorie în străinătate ca președinte. Joi, locatarul de la Casa Albă se va întâlni față în față cu premierul britanic Boris Johnson. Cei doi lideri intenționează să fie de acord la prima lor întâlnire cu privire la o nouă "Cartă Atlantică", pe modelul celei semnate de predecesorii lor Roosevelt și Churchill, ținând cont de amenințarea atacurilor cibernetice și a încălzirii globale, a declarat Downing Street. Duminică, Joe Biden o va vizita, la Castelul Windsor, pe regina Elisabeta a II-a, care domneşte de 69 de ani, apoi va participa la summitul NATO înainte de un alt summit cu Uniunea Europeană.
Dar întâlnirea cu Vladimir Putin, programată pentru 16 iunie la Geneva, pare a fi punctul culminant al acestei prime călătorii, care survine într-un moment în care Joe Biden se află în dificultate în țara sa, pe fondul tensiunilor din propria tabără. Miercuri seara, președintele american și-a făcut cunoscută intenția de a-i spune omologului său rus "ce vreau să știe". Și și-a repetat avertismentul că Statele Unite "vor răspunde puternic și semnificativ", dacă Moscova se angajează în activități "dăunătoare". Biden nu caută "conflictul cu Rusia", ci "o relație stabilă și previzibilă", potrivit spuselor sale.
Ucraina, Belarus, soarta opozantului rus închis Aleksei Navalnîi, atacuri cibernetice: discuțiile promit să fie dure și dificile, în special în acest ultim punct. Președinția americană a oferit puține detalii cu privire la desfăşurarea acestei întâlniri. Ea doar a lăsat să se înţeleagă faptul că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat cu Donald Trump la Helsinki în 2018, o conferință de presă comună între cei doi bărbați nu se află pe ordinea de zi.
Prima vizită în străinătate a preşedintelui american trebuie să marcheze "întoarcerea" Statelor Unite după mandatul lui Donald Trump, a subliniat Joe Biden sosind miercuri seara în Regatul Unit pentru un turneu european care îl va duce de la summitul puterilor din G7 la o întâlnire cu Vladimit Putin la Geneva.
Semn al importanţei acordate relaţiei cu aliatul britanic, el îşi începe călătoria printr-o întâlnire cu prim-ministrul britanic la Carbis Bay, staţiune balneară din sud-vestul Angliei, care găzduieşte de vineri până duminică G7.
Cei doi lideri trebuie să semneze o nouă "Cartă a Atlanticului" concepută pe modelul Cartei semnate de Winston Churchill şi Franklin D. Roosevelt în urmă cu 80 de ani, pentru a reafirma "valorile" împărtăşite şi a ţine cont de noile provocări precum atacurile cibernetice sau criza climatică.
Tensiunile politice şi chiar, la începutul lui aprilie, revoltele violente, care agită Irlanda de Nord după Brexit întunecă totuşi tabloul. Joe Biden, mândru de originile sale irlandeze, nu apreciază tentativele Londrei de a reveni asupra "protocolului nord-irlandez" adoptat în cadrul Brexit, care evită refacerea unei frontiere cu Irlanda, dar perturbă aprovizionarea între Marea Britanie şi provincie.
Nici "ameninţare", nici "ultimatum"
Potrivit cotideanului britanic "The Times", diplomatul american cu cel mai înalt rang în post în Marea Britanie, dna Yael Lempert, a acuzat deja Londra că "aţâţă" prin atitudinea sa tensiunile din Irlanda de Nord.
Acordul numit din Vinerea Mare din 1998, obţinut cu implicarea fostului preşedinte american Bill Clinton, a pus capăt violenţelor dintre republicani (majoritar catolici) şi unionişti (mai ales protestanţi) care au făcut circa 3.500 de morţi în 30 de ani în Irlanda de Nord.
La G7, Joe Biden "nu va lansa o ameninţare sau un ultimatum, el va prezenta doar convingerea sa profundă că trebuie să suţinem şi să protejăm acest protocol", a arătat consilierul lui pentru securitate naţională, Jake Sullivan.
Acuzată de Londra de "purism" juridic şi de lipsă de pragmatism, Uniunea Europeană a avertizat miercuri, la o reuniune infructuoasă, că va reacţiona ferm dacă nu vor fi respectate angajamentele asumate.
"Protocolul (..) trebuie aplicat complet", a susţinut joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precizând că va aborda subiectul cu Boris Johnson la G7.
"Democraţii unite"
Dincolo de acest subiect spinos, dacă accentele populiste ale lui "BoJo" i-au adus comparaţii cu Donald Trump, fervent partizan al Brexit, liderul conservator este mult mai mult pe aceeaşi fază cu administraţia lui Joe Biden pe marile subiecte internaţionale precum criza climatică sau provocările din partea Chinei şi Rusiei.
Noua "Cartă a Atlanticului" care urmează să fie anunţată joi, trebuie să afirme că "dacă lumea s-a schimbat faţă de 1941, valorile rămân aceleaşi" cu privire la apărarea democraţiei, securitatea colectivă şi comerţul internaţional, a anunţat Downing Street.
"Preşedintele Biden şi cu mine vom semna o cartă care include ştiinţa, tehnologia şi comerţul şi, mai ales, care subliniază angajamentul nostru comun faţă de NATO, care este indispensabilă pentru securitatea noastră de decenii", a subliniat Boris Johnson într-un comunicat.
Cei doi lideri trebuie de asemenea să discute despre o reluare a călătoriilor între Regatul Unit şi Statele Unite după pandemie.
Dacă Boris Johnson preferă să evite expresia tradiţională "relaţie specială" pentru a denumi legăturile dintre Regatul Unit şi Statele Unite, pentru Casa Albă expresia rămâne valabilă. Joe Biden "va afirma forţa durabilă a relaţiei speciale" înainte de a sublinia priorităţile americane la G7, în special valorile democratice comune, schimbările climatice şi relansarea după pandemie, potrivit purtătoarei sale de cuvânt, Jen Psaki.
La summitul ţărilor bogate, care se anunţă dominat de pandemie, primul cu prezenţă fizică în doi ani, preşedintele american, criticat pentru că a întârziat să împartă vaccinuri cu restul lumii, va face promisiunea că Statele Unite vor cumpăra 500 de milioane de doze de vaccin contra Covid-19 de la Pfizer/BioNTech pentru a le dona altor ţări, dintre care 200 de milioane în acest an.
"Statele unite s-au întors!", a lansat dl Biden la puţin timp după sosirea în Regatul Unit, reluând astfel mesajul pe care îl repetă de la venirea sa la putere acum cinci luni. "Şi democraţiile din lumea întreagă sunt unite pentru a înfrunta provocările cele mai dificile".
După G7, Joe Biden va face duminică o vizită reginei Elisabeta II la castelul Windsor, apoi va participa la Bruxelles la summitul NATO, înaintea altui summit, cu UE.
Lunga lui călătorie în Europa va culmina miercurea viitoare la Geneva cu întâlnirea cu omologul lui rus, Vladimir Putin.