Moscova și Teheranul pregătesc un atac în forță împotriva Israelului ca răspuns la un eventual atac american al Statele Unite și aliaților săi în Siria. Teheranul este hotărât să facă Tel Avivul să plătescă pentru atacul de miercuri 11 aprilie, desfășurat de aviația israeliană asupra bazei miltare T-4, în care au fost uciși 7 membri ai trupelor de elită iraniene „Gardienii Revoluției” , informează Debka, un site israelian apropiat serviciilor secrete.
În cei 7 ani ai intervenţiei sale în conflictul din Siria, Teheranul nu şi-a făcut niciodată până acum publice pierderile suferite pe câmpul de luptă. Dar miercuri, în premieră, Tasnim, publicația oficială a Gardienilor Revoluției, a prezentat numele și pozele celor uciși. Aceştia făceau parte dintr-o unitate cantonată în importanta bază militară T-4, folosită împreună cu forţele aeriene ruse şi siriene. Mai mult, agenţia a publicat şi fotografii cu echipamente şi instalaţii militare grav avariate făcute la faţa locului.
Răspuns combinat Rusia-Iran
Prin recunoşterea pierderilor grave suferite, regimului Ayatolahilor îşi asumă public faptul că ceea ce s-a petrecut nu va rămâne fără răspuns şi că are în vedere o replică pe măsură, explică Debka. Ali Akbar Velayati, principalul consilier al ayatollahului Ali Khamenei, a precizat apăsat când a sosit marţi la Damasc: „Agresiunea israeliană asupra bazei aeriene siriene nu va rămâne fără răspuns”.
Teheranul ar fi obţinut sprijinul Moscovei pentru planul său. În timpul unei lungi întâlniri dintre consilierul pentru securitate naţională al Iranului, contraamiralul Ali Shamkhani şi emisarul special rus pentru Siria Alexander Lavrentiev, acesta din urmă a precizat că decizia Teheranului de a da un răspuns armat atacului israelian asupra bazei aeriene T-4 este de înţeles. Lavrentiev a propus chiar un răspuns militar combinat ruso-iranian, în cazul unui atac american în Siria.
Înalții oficiali ruși și iranieni împărtășesc convingerea că raidul israelian asupra bazei T-4 a fost „lovitura de deschidere” a represaliilor occidentale și că acestea vor ataca ținte iraniene și posibil ruse din Siria, subliniză Debka.
Pe 9 aprilie, Donald Trump scria pe Twitter referindu-se la atacul chimic din Douma: „Nu putem îngădui atrocități ca aceasta (…) fie că autorul este Rusia, Siria, Iranul, sau toți împreună.”
Trump joacă dur, una caldă, una rece
Preşedintele american Donald Trump a recurs joi din nou, pentru a doua zi consecutiv, la mediul său de comunicare favorit, Twitter, unde a scris că un posibil atac militar împotriva Siriei „ar putea avea loc foarte curând sau nu atât de curând”. El lasă astfel loc de negociere.
„Nu am spus niciodată când ar putea avea loc un atac asupra Siriei. Ar putea avea loc foarte curând sau deloc foarte curând!”
Miercuri, Trump a răspuns Moscovei pe Twitter, după mesajul unei oficialităţi ruse că orice rachetă ar fi lansată către Siria va fi doborâtă. Preşedintele american a transmis Moscovei să se pregătească pentru rachetele „frumoase, noi și inteligente’’ care vor veni.
După ce peste 40 de persoane au fost ucise sâmbătă într-un presupus atac chimic la Douma, ultimul bastion al insurgenţilor lângă capitala siriană Damasc, Donald Trump a condamnat luni atacul „atroce” comis asupra unor „civili nevinovaţi” şi a spus că va lua o decizie cu privire la paşii de urmat în următoarele 24-48 de ore.
SUA susţin că „toate opţiunile sunt pe masă” ca răspuns la atacul cu arme chimice din Siria, în timp ce liderii ţărilor din vest încă deliberează privind un eventual răspuns militar, scrie BBC.
Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat că nu a fost luată încă o decizie finală privind eventuale atacuri militare, dar a adăugat că SUA consideră Rusia şi Siria responsabile pentru incident.
Occidentul se aliniază în spatele lui Washingtonului
Consiliul Securităţii Naţionale din SUA urma să se întrunească joi, iar prim-ministrul britanic Theresa May a anunţat că ţara sa va participa la ofensiva asupra Siriei.
Germania a afirmat că se așteaptă să fie consultată înainte ca vreunul din aliații occidentali să întreprindă un atac împotriva forțelor președintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat joi ministrul german de Externe Heiko Maas, explicând că aliații occidentali trebuie să aibă o poziție comună în această privință.
De asemenea, Emanuel Macron a afirmat că Franţa va lua decizii ‚la momentul oportun, în coordonare cu Statele Unite, cu privire la eventuale represalii la presupusul atac chimic lansat de regimul sirian.
Atu-ul anti-rachetă al rușilor
Veto-ul rusesc de joi noaptea asupra moţiunii depuse de Statele Unite în Consiliul de Securitate al ONU, pentru o anchetă internaţională asupra atacului din Douma trimite Washingtonului următorul mesaj: Moscova şi-a încheiat pregătirile unei riposte la loviturile coaliţiei conduse de SUA în Siria, mai scrie Debka.
Ambasadorul rus la Beirut, Aleksandr Zazipin, a ameninţat miercuri: „Dacă americanii vor ataca (…) rachetele lor vor fi doborâte și vor fi țintite inclusiv rampele lor de lansare.”
Rusia beneficiază în Siria de sistemul de apărare antiaerian S-400, unul dintre cele mai performante din lume. Israelul știe că ținta atacurilor ruse, iraniene și siriene va fi, în primul rând, teritoriul său, scrie Debka. Pentru Moscova, Teheran și Damasc, Tel Avivul este parte integrantă a alianței conduse de SUA.
Tensiune ensiune mare la Tel Aviv
La Tel Aviv, tensiunea este mare: primul ministru Binyamin Netanyahu s-a întâlnit şi a purtat discuţii între patru ochi cu ministrul apărării Avigdor Lieberman, şeful Statului Major Gen. Lt. Gady Eisenklot, Comandantul aviaţiei militare Gen. Mr. Amikam Nurkin, directorul Serviciului Militar de Infomaţii Gen. Mr. Tamir Heiman şi şeful Consiliului Naţional de Securitate Meir Ben-Shabbat, privind măsurile de apărare.
Prim-ministrul israelian Benyamin Netanyahu a avertizat Iranul să nu pună la încercare determinarea statului evreu, comparând regimul de la Teheran cu cel nazist. El s-a exprimat public în acest sens cu ocazia unei ceremonii de comemorare a celor 6 milioane de evrei ucişi în Holocaust.
„Am un mesaj pentru conducătorii iranieni: nu puneți la încercare determinarea statului Israel. Acestea nu sunt vorbe goale”, a insistat şeful guvernului israelian. „Am văzut copii sirieni măcelăriți cu arme chimice. Inimile noastre au fost sfâșiate de oroare”, a mai spus el.
Miercuri, într-o discuţie telefonică purtată cu preşedintele rus Vladimir Putin, Netanyahu a avertizat că Israelul „nu va permite Iranului să-și stabilească o prezență militară în Siria”.