Evenimentul Zilei > International > Statele Unite încep să folosească plasma de la cei vindecaţi de COVID-19 ca tratament al pandemiei
Statele Unite încep să folosească plasma de la cei vindecaţi de COVID-19 ca tratament al pandemiei

Statele Unite încep să folosească plasma de la cei vindecaţi de COVID-19 ca tratament al pandemiei

Donald Trump a făcut "un anunț istoric, care va salva nenumărate vieți în bătălia noastră împotriva virusului din China". Decizia agenției federale din domeniul medicamentelor a venit după un atac al președintelui american pe Twitter.

Agenţia Federală americană Food & Drug Administration (FDA) a autorizat duminică folosirea plasmei sangvine de la pacienții care s-au vindecat de COVID-19 ca tratament de urgență pentru cei infectați, o decizie pe care Donald Trump „o aștepta de multă vreme”. „Astăzi mă bucur să fac un anunț istoric, care va salva nenumărate vieți în lupta noastră împotriva virusului din China”, a declarat președintele Statelor Unite într-o conferință de presă desfăşurată la Casa Albă.

Autorizarea folosirii de urgență a „plasmei convalescente”, așa cum a fost descrisă de Trump, care a recunoscut o scădere cu 35% a deceselor celor infectați cu noul coronavirus, s-a produs după ce FDA a obținut indicii conform cărora plasma sangvină poate scădea rata mortalității și îmbunătăți starea de sănătate a bolnavilor dacă este administrată în primele trei zile de spitalizare. Cele mai pozitive efecte ale transfuziilor se produc la pacienții sub 80 de ani şi care nu sunt conectați la ventilatoare.

Înainte de anunțul de la Casa Albă, directorul Centrului de Cercetare şi Evaluare Biologică al FDA, Peter Marks, a afirmat că această plasmă sangvină „indică a fi în sigură”, îndepărtând efectele secundare la cei cărora le este administrată. În acest scop, au fost analizate rezultatele terapiei la 20.000 din cele 70.000 de persoane infectate cărora le-a fost administrat acest tratament în Statele Unite.

Câteva organe de presă americane au subliniat că anunțul agenției federale de reglementare a domeniului medicamentelor a survenit în urma unor acuzații aduse pe Twitter de către Donald Trump cu privire la faptul că testele de vaccin și de tratamente pentru COVID-19sunt amânate pentru a-i submina șansele de a fi reales în calitate de președinte al Statelor Unite.

„Este evident că aşteaptă să amâne răspunsul până după 3 noiembrie [data alegerilor prezidențiale]. Trebuie să se concentreze pe a fi mai rapizi și pe salvarea de vieți!”, a scris Trump sâmbătă pe rețeaua de socializare. În ciuda acestui fapt, președintele FDA, Stephen Hahn, a dat asigurări că nu s-au exercitat presiuni din partea Casei Albe pentru anunțarea autorizării tratamentului în ziua următoarei.

În acest moment sunt aproape 5,7 milioane persoane infectate cu COVID-19 în Statele Unite, iar pandemia a ucis peste 176.000 de americani. Răspunsul la pandemie şi la criza economică pe care a aceasta a provocat-o a condus la un mare dezavantaj al lui Trump faţă de candidatul prezidenţial al Partidului Democrat, Joe Biden, vicepreședintele lui Barack Obama în perioada 2009-2016.

În condiţiile în care mai sunt două luni până la alegeri, actualul președinte este la nouă puncte în urma rivalului său. Conform mediei sondajelor naționale calculate de site-ul FiveThirtyEight, Biden conduce cu 51,4%, în timp ce Trump nu depășește 42,2%.

Articol de Leonardo Ralha

https://jornaleconomico.sapo.pt/noticias/estados-unidos-passam-a-utilizar-plasma-de-recuperados-de-covid-19-como-tratamento-da-pandemia-628318 

Sursa: Rador