Festivitățile din 4 iulie, marcate în mod tradițional de parade, fanfare, grătare, atmosferă prietenoasă  și mari focuri de artificii, au fost revizuite în jos în toată țara.

Un „omagiu Americii” va fi adus, totuși, de președintele Donald Trump în capitala federală Washington.

În ciuda pandemiei coronavirusului, National Mall, uriașa esplanadă în care se află muzeele și monumentele oficiale și împrejurimile sale vor rămâne deschise și accesibile publicului pentru un foc de artificii anunțat drept „monumental”.

O paradă aeriană a avioanelor celui de-al Doilea Război Mondial și un spectacol al celebrei formații aeriene Blue Angels figurează în program.

Pentru această ocazie, administrația spune că a planificat distribuirea a 300.000 de măști.

Dar sărbătorirea Zilei Independenței, când, în 1776, treisprezece colonii britanice au proclamat separarea lor de coroană și au fondat Statele Unite ale Americii, riscă să aibă un gust amar în acest an.

Țara cea mai lovită de pandemia Covid-19, Statele Unite sunt sub tensiuni și de la moartea afro-americanului George Floyd, cu mișcări de revoltă istorice împotriva rasismului, comparabile cu mișcarea pentru drepturile civile din anii ’60.

În întreaga țară, mitingurie sunt prevăzute pentru „justiție, egalitate rasială” și împotriva guvernului Trump.

În Washington, aproximativ douăzeci de colective au chemat oamenii să manifesteze, în special în fața monumentului în memoria lui Abraham Lincoln, de unde Martin Luther King și-a rostit discursul „I have a dream”, în 1963.

Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, a solicitat într-un mesaj video ca americanii să se unească pentru a depăși „peste 200 de ani de rasism sistemic”.

„Țara noastră s-a întemeiat pe o idee, că toți suntem născuți egali. Nu am respectat niciodată această idee”, a declarat fostul vicepreședinte al lui Barack Obama.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE