Evenimentul Zilei > Social > SUA, noi CONDIȚII pentru România. Care sunt acestea și ce vizează
SUA, noi CONDIȚII pentru România. Care sunt acestea și ce vizează

SUA, noi CONDIȚII pentru România. Care sunt acestea și ce vizează

Statele Unite a instituit, vineri, noi condiții pentru cele 38 de ţări incluse în Programul Visa Waiver (VWP). Astfel, cetățenii din țările incluse în program vor putea călători în SUA fără viză, pe o perioadă determinată.

Printre modificări figurează obligația acestor ţări de a folosi informaţii ale contraterorismului american pentru controlul călătorilor, transmite Reuters, citând oficiali americani.

Prin Programul Visa Waiver, cetăţenii din 38 de state, majoritatea europene pot călători în SUA fără viză pentru o perioadă de cel mult 90 de zile. Cu toate acestea, este necesară obținerea unei
aşa-numite autorizaţii de călătorie pentru a intra pe teritoriul Statelor Unite.
Preşedintele Donald Trump încearcă, prin diverse motive de securitate, să înăsprească în diferite moduri reglementările pentru persoanele care vor să viziteze SUA ori să locuiască în această ţară.

Printre modificările aduse vineri de Programul Visa Waiver, ce vor fi aplicate tuturor statelor din program, se află și aceea potrivit căreia țările în cauză vor fi nevoite să folosească informații furnizate de SUA pentru a-i verifica pe călătorii care le traversează graniţele venind din state terţe.
Multe state din VWP fac deja acest lucru, după informațiile oferite de un oficial al
administraţiei americane.

De asemenea, ţărilor ai căror cetăţeni depăşesc durata autorizată de şedere pe teritoriul SUA într-un procent relativ ridicat li se va cere să întreprindă campanii publice de conştientizare asupra consecinţelor
unor astfel de depăşiri, spun oficialii. Una din sancţiuni este aceea că persoanele care depăşesc durata de şedere nu vor mai putea călători fără viză în SUA.

Pragul procentual de persoane care depăşesc perioada de şedere de la care se va activa cerinţa desfăşurării unor campanii de informare publică este de 2%, au mai precizat oficialii.