Statele Unite au trimis o nouă dronă de recunoaștere deasupra Mării Negre, spre Crimeea, la câteva zile după ce o alta a fost doborâtă de ruși

Atac foarte aproape de România. Sursa foto: MApN

Statele Unite ale Americii au trimis din nou o dronă de recunoaștere în Marea Neagră. După ce a zburat timp de mai multe ore în spațiul aerian al României, aparatul s-a îndreptat spre Crimeea.

Este vorba despre o dronă de recunoaștere RQ-4 Global Hawk cu indicativul FORTE10. Aceasta a decolat de la Baza Aeriană Sigonella din apropierea orașului Catania, Italia, iar odată ajunsă în spațiul aerian al țării noastre a survolat cerul timp de mai multe ore.

O nouă dronă a fost trimisă spre Crimeea

În același timp, în spațiul aerian al României și al Poloniei se află și avioane de recunoaștere americane. Deasupra României - ER-3E Aries II (LK31) și Boeing RC-135W Rivet Joint (JAKE11), iar deasupra Poloniei - Boeing E-3 Sentry (NOVA61), potrivit știripesurse.ro.

Acțiunea SUA vine la câteva zile după ce o altă dronă americană MQ-9 Reaper a fost doborâtă de avioanele de vânătoare rusești Su-27.

Drona efectua o misiune de recunoaștere în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, iar ulterior a fost înconjurată de avioanele rusești, după cum se poate vedea pe o înregistrare video publicată de SUA.

După prăbușirea dronei, americanii a dat asigurări că orice informație clasificată a fost ștearsă de la distanță de pe software-ul aparatului de zbor, astfel încât rușii să nu le folosească în caz că reușesc să recupereze rămășițele.

Primele imagini cu interceptarea dronei americane de către avioanele rusești

Joi, armata americană a făcut publice imaginile cu avioanele rusești care au interceptat drona Reaper deasupra Mării Negre, incident care a dus la prăbușirea aeronavei.

Înregistrarea video desecretizată de Pentagon, care are aproximativ 40 de secunde, a fost editată de armata SUA în ceea ce priveşte durata, dar arată evenimentele în ordine cronologică, a menţionat Pentagonul. Acțiunea de desecretizare a fost făcută pentru a demonstra că Rusia minte când spune că cele două aparate de zbor nu s-au atins deloc.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a spus că s-a hotărât astfel pentru a „descoperi și pentru a fi clar pentru restul lumii felul în care rușii au mințit pur și simplu despre producerea acestui incident, iar videoclipul a oferit dovezi clare și convingătoare”.