Statele UE trebuie să mențină granițele deschise. Recomandarea Comisiei Europene

epaselect epa08901075 Police and emergency services distribute water and supplies to queues of stationary lorries on the M20 motorway between Ashford and Folkestone in Kent, Britain, 23 December 2020. France closed its border with the UK for 48 hours over concerns about the new coronavirus variant. Lorry drivers must now obtain negative coronavirus tests before they will be allowed to cross by sea and the Port of Dover remains closed to outbound traffic on the morning of 23 December 2020. EPA/VICKIE FLORES

Statele UE trebuie să mențină granițele deschise, recomandă Comisia Europeană, pentru a nu afecta libera circulație pe teritoriul statelor blocului comunitar.

Statele UE trebuie să mențină granițele deschise.

Statele Uniunii Europene trebuie să evite închiderea frontierelor și impunerea interdicțiilor de călătorie. Comisia Europeană a transmis un mesaj către statele membre UE. Mesajul a venit după ce Germania și Belgia au impus restricții la granițe pentru a împiedica răspândirea noilor tulpini de coronavirus.

Comisia Europeană a militat pentru coordonarea, la nivel european, a măsurilor de restricție astfel încât să nu afecteze libera circulație. De altfel, acesta va fi și unul dintre subiectele Summitului de pe 25 februarie.

Într-o scrisoare trimisă marţi miniştrilor de interne şi ai justiţiei ai Celor 27, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, şi colega sa de la Afaceri Interne, Ylva Johansson, au amintit că s-au pus de acord să stabilească în comun restricţiile. Decizia a fost luată în cadrul recomandărilor actualizate la începutul lunii februarie.

„Vă îndemnăm la o mai mare coerenţă în măsurile referitoare la deplasările în interiorul UE”, scriu cei doi responsabili de la Bruxelles.

Statele UE trebuie să mențină granițele deschise

Cei doi oficiali atrag atenția asupra importanței menținerii măsurilor în conformitate cu principiile de nediscriminare și proporţionalitate. În particular, se atrage atenția în scrisoare, închiderile de frontiere sau interdicţiile generale de călătorie trebuie evitate.

„Nu ne putem permite perturbări în lanţurile de aprovizionare şi în piaţa internă în general. În special dacă aceasta riscă să afecteze distribuţia de vaccinuri”, avertizează comisarii europeni.

Statele UE au convenit să aplice măsuri mai stricte (test negativ înainte de sosire, apoi carantină) călătorilor din zone unde circulaţia coronavirusului este mai intensă.

Erau prevăzute condiții mai favorabile pentru pentru transportatori. Acestora li se impunea cel mult un test raid antigenic. Și angajaților transfrontalieri urmau să li se aplice teste doar cu o frecvenţă „proporţională”.

Germania a impus filtre la granița cu Cehia și Tirolul austriac

Începând de duminică, Germania aplică filtre la graniţele cu Cehia şi cu Tirolul austriac, Măsura a fost prelungită până la începutul lunii viitoare. Lucrătorii transfrontalieri şi şoferii de TIR nu pot trece decât dacă prezintă un test PCR negativ foarte recent. Măsura a determinat Austria să introducă, la rândul său, controale la frontiera cu Italia, provocând mari blocaje.

În Belgia, călătoriile neesenţiale spre ţară şi în străinătate sunt interzise de la sfârşitul lunii ianuarie. Comisia Europeană consideră măsura - prelungită până la 1 aprilie – problematică. Aceasta deoarece nu ţine cont de situaţia epidemiologică din ţara de unde vine sau spre care se deplasează călătorul.

Pe lângă Germania şi Belgia, alte şapte state din UE şi spaţiul Schengen au reintrodus controale la frontiere ca răspuns la pandemie. Este vorba despre Danemarca, Ungaria, Austria, Portugalia, Finlanda, Norvegia şi Spania.