Țările din întreaga lume consumă din ce în ce mai mult cărbune. Un raport a arătat că cel mai mare nivel din istorie va fi înregistrat chiar în acest an. Tendința va rămâne constantă și în următorii ani.
Un raport realizat de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a arătat că tot mai multe state din întreaga lume folosesc din ce în ce mai mult cel mai poluant combustibil fosil. Multe țări au ales să utilizeze cărbunele din cauza prețurilor mari la gaze după ce Rusia a invadat Ucraina. În plus, și livrările reduse de gaze spre Europa au reprezentat un factor important.
Temperaturile foarte ridicate din timpul verii și seceta au făcut să fie o cerere tot mai mai electricitate. Ulterior, producția de electricitate hidro s-a redus în unele regiuni. În același timp, producția de energie nucleară nu a atins un nivel ridicat în Europa. Franța chiar a fost obligată să pună lacătul pe mai multe centrale pentru ca reactoarele să fie verificate.
IEA a estimat că utilizarea cărbunelui la nivel mondial ar urma să crească cu 1,2% în anul 2022 față de anul 2021. Acest lucru înseamnă că va fi întrecut pentru prima dată în istorie pragul de opt miliarde de tone într-un singur an. Recordul anterior a fost stabilit în 2013. În plus, Agenția a mai adăugat că folosirea cărbunelui va rămâne la un nivel ridicat până în 2025.
Când va fi înregistrată cea mai mare cerere de cărbune
Specialiștii au mai precizat în același raport că cea mai mare creştere a cererii de cărbune va fi înregistrată în India, cu un avans de 7%. Țara va fi urmată de Uniunea Europeană, care va înregistra o creştere de 6%, şi China, cu un avans de 0,4%. Acest lucru înseamnă că acest combustibil fosil va fi în continuare cea mai importantă sursă de emisii de CO2 din lume.
„Lumea este aproape de un vârf când vine vorba de utilizarea de combustibili fosili, iar cărbunele urmează să fie primul care va scădea, dar nu am ajuns încă acolo”, a declarat Keisuke Sadamori, director pentru pieţe şi securitatea energetică la IEA. În plus, vor fi înregistrate creșteri și în ceea ce privește capacitatea mondială de a produce electricitate din cărbune. Aceasta ar urma să ajungă la un nivel record de aproximativ 10,3 Terawaţi/oră în 2022. În același timp, producţia mondială de cărbune ar urma să crească şi ea cu 5,4% până la 8,3 miliarde de tone. Și acesta este un nivel istoric.
Analiza IEA „subliniază nevoia urgentă de a creşte în mod semnificativ producţia de energie din surse regenerabile precum şi eficienţa energetică, astfel încât să reducem facturile oamenilor, să ne asigurăm livrările de energie şi să menţinem intacte ţintele climatice”, a explicat Alexandru Mustaţa, campaigner la Europe Beyond Coal, informează Agerpres.