Dezvăluiri incredibile făcute de un membru al Guvernului României! Probabil fără să își dea seama de gravitatea și importanța cuvintelor sale, Sorina Pintea, ministru al Sănătății, a anunţat, joi, că o instituție românească a finanțat, prin plata unei rescumpărări, terorismul cibernetic.

Vorbind despre noile atacuri cibernetice asupra a 4 spitale, Pintea a declarat că instituţia pe care o conduce va sesiza DIICOT și a devoalat că în trecut au mai existat astfel de situaţii, iar într-un caz autorităţile au plătit 10.000 de euro pentru recuperarea datelor.

„Este sigur că voi face plângere la DIICOT”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătătţii, după atacul cibernetic din cinci clinici din Capitală.

Ministrul spune că situaţii similare au fost şi în trecut. ” Ultimul exemplu este Spitalul din Cluj, care a pierdut toate documentele referitoare la pacienţii aflaţi în spitale”.

Sorina Pintea spune că un astfel de atac duce la îngreunarea eliberării reţetelor, a internărilor şi externărilor.

„În 2017 a avut loc un atac informatic la un spital din Maramureş, Sighetu Marmatiei, s-au identificat hackerii respectivi, erau din altă ţară, s-a plătit suma de 10.000 de euro”, a exemplificat Pintea.

Întrebată dacă există o modalitate legală de a plăti aceste sume, ministrul Sănătăţii a spus: “există modalităţi legale. S-a luat legătura cu Curtea de Conturi. 10.000 de euro sunt nimic faţă de datele stocate acolo”.