Evenimentul Zilei > Politica > BREAKING NEWS. A ieșit la SUPRAFAȚĂ un nou STAT-PARALEL. Conexiunile din CULISELE clasei politice
BREAKING NEWS. A ieșit la SUPRAFAȚĂ un nou STAT-PARALEL. Conexiunile din CULISELE clasei politice

BREAKING NEWS. A ieșit la SUPRAFAȚĂ un nou STAT-PARALEL. Conexiunile din CULISELE clasei politice

Politica românească a devenit câmpul de luptă a două instituții, probabil cele mai puternice: SIE și SRI. Urmările sunt evidente și pot fi dăunătoare pentru România.

Conflictul din culise al acestora duce la apariția sau ieșirea la suprafață a unui stat-paralel numit SIE. Convingerea îi aparține lui Cozmin Gușă, analistul politic afirmând la Realitatea TV că acest război implică atât politicieni, cât și jurnaliști.

Fostul politician mai afirmă că acest război devine din ce în ce mai evident prin materialele difuzate în mass-media.  

Consultantul politic este de părere că, afirmând că Victor Ponta a fost agent SIE, Traian Băsescu s-a ajutat pe sine și l-a ajutat și pe fostul premier, pentru că a dorit să ne comunice că acesta era trecut în rezervă, deci era legal să devină politician.

”Ponta îi mulțumește în gând că i-a făcut un serviciu. Care e marea noutate?! Că Ponta a fost ofițer SIE? Bineînțeles că a fost. Cine o zice? Băsescu, cel care a fost și el”, spune Gușă.

Politicianul, indiferent ce e el, de la președinte în jos, trebuie să deservească, din momentul în care este în funcție, interesul public și al cetățeanului, spune consultantul politic, explicând că ofițerul de informații servește patria, dar se supune legilor interne ale instituției, care de multe ori exced reglementările constituționale.

Problema intervine când interesul cetățeanului este sacrificat în favoarea ”comenzii” primite de la ”agentul de legătură”, susține Cozmin Gușă.

”Vedem în arhivele CIA crime. Entitatea în sine servește statul. În interiorul entității se fac multe. Problema acestei duble-comenzi este că în orice moment se poate sacrifica interesul public în favoarea comenzii. Un jurnalist deservește interesul public pe baza strategiei editoriale. Dacă este acoperit, primește comenzi de la ofițerul lui de legătură și nu mai deservește interesul cetățeanului”, este convins Gușă.

O altă problemă în opinia lui Gușă este libertatea jurnaliștilor din prezent, dar și calitatea acestora. Două exemple ies din tipar: Cristian Tudor Popescu și Ion Cristoiu. Aceștia, spune consultantul politic, au avut legături de comunicare cu șefi de servicii, dar n-au avut ”manetă”.

”Au avut mereu libertatea de conștiință. Nu prea mai sunt mulți așa. De asta nu avem prea mulți care să aibă o asemenea aderență la public. Ei s-au păzit nesemnând angajamente”, a subliniat Gușă.

Gușă îl atacă dur pe Tolontan. În urma scandalului Hexi-Pharma, pe care jurnalistul Cătălin Tolontan îl avea pregătit, spune consultantul politic, a devenit evident că totul era, de fapt, un război SIE-SRI.

”În anii '90, Tolontan scria la revista securității prima pagină. Colecțiile de la revista securității nu mai existau aici, la București, dar le-am găsit la Cluj. Tolontan, aflând asta, a atacat grobian Federația de Judo fără motiv, pe fiul meu fără motiv, care a luat argintul, nu aurul. A apărut ancheta noastră despre calitatea lui de fost informator al fostei Securități, respectiv actuala calitate posibilă de colaborator al SIE. 

Acest episod decredibilizează mult mass-media. Câți 'Tolontani' mai există? Care este interesul SIE în România, să aibă colaboratori?", evidențiază Cozmin Gușă.

Aflăm, ”de pe toate canalele”, spune consultantul politic, că dacă Iohannis nu mai candidează la președinție va trebui să alegem dintre ”Cioloș -SIE -, Mihai Răzvan Ungureanu – SIE -, Emil Hurezeanu – SIE – și încă vreo doi. Ce caută un serviciu de informații externe în acest joc?!”, punctează acesta.

“Băsescu, atacându-l de formă pe Ponta, a vrut de fapt să se ajute pe sine, dar a deschis un butoi în care ne întrebăm ce e cu atâția agenți SIE în interior”, adaugă consultantul politic. 

”Dacă mi s-ar fi spus că ambasadorul nostru din SUA e agent SIE – na, că e Maior… -. Da, serviciile secrete au ofițeri în ambasade. Băsescu a deschis o dezbatere legată de statul-paralel. Domnule Dragnea, cum e cu statul-paralel, la SIE există? Este un scandal cu potențial. De ce nu se dezvoltă? Că există foarte multi agenți acoperiți în mass-media care nu vor să se discute despre așa ceva. Oare Tăriceanu e agent SIE? Ce caută acest SIE în jocul intern din România? Vreau să avem un stat-paralel SIE răspândit pe Glob”, afirmă Gușă.

Tolontan l-a atacat pe Turturică prefăcându-se că vrea să ajute, subliniază consultantul politic.”Ceea ce au făcut cu Turturică, neavând nicio legătură cu dosarul, fiind spus chiar de Arsene și de Porumboiu că nu s-a discutat despre el, este o mizerie. Tolontan a vrut să se răzbune. De ieri până azi se discută despre asta, Turturică neavând calitate, fiind scris acolo de către un denunțător care, ca să scape mai repede din pușcărie, a scris orice. E o practică de maculare, ca să fie toți la fel”, precizează Cozmin Gușă.

Faptul că s-a ajuns în România ca presa să ”cânte” după cum zice finanțatorul este un mare neajuns, este de părere consultantul politic. 

”Tot ce s-a întâmplat din 1989 încoace a fost devalizarea bugetelor, cu pixul unor politicieni care azi luptă împotriva statului-paralel. De la Dragnea, care bărbierea porcul pentru fosta conducere SRI, până la Tăriceanu care a condus Guvernul exact când zice el că se instala statul-paralel. Dacă ați participat, ce mai căutați să criticați?! Acești oameni care critică serviciile sunt acea specie mai infectă, nu de ofițeri adevărați, ci de colaboratori nevolnici și acceptă, nu pentru că ar iubi țara, ci pentru protecție. Li se sugerează că dacă vor căpăta calitatea de ofițeri acoperiți vor fi protejați”, subliniază Cozmin Gușă.

În prezent, Serviciul Român de Informații are o cotă de încredere publică mare și în ultima vreme nu s-a mai implicat politic, iar asta se vede, susține consultantul politic.

 

”Pentru că a plecat Coldea, pentru că au plecat și alții, pentru că Eduard Hellvig a luat manetele de la unii, s-a orientat spre securitate. Asta înseamnă normalitate”, a explicat acesta. 

 

Agenții externi ai statelor care se află în România cunosc cât de șubred este sistemul în România, mai spune Gușă, subliniind că ”suntem o victimă în fața lor”.