STARUL de cinema al Germaniei, INVENTATĂ de Goebbels, a fost spioană KGB
- Radu Pădure
- 21 februarie 2017, 12:20
Una dintre cele mai populare vedete de film germane din perioada nazistă și postbelică pare să fi spionat în favoarea Uniunii Sovietice.
Marika Rökk a devenit faimoasă în anii 1930, când Joseph Goebbels, ministrul nazist al Propagandei, a decis că Germania are nevoie de un idol cinematografic comparabil cu divele hollywoodiene Rita Hayworth sau Ginger Rogers.
Însă starul industriei cinematografice a celui de-Al Treilea Reich s-ar părea că lucra pentru KGB, transmițând secrete de la Berlin la Moscova, potrivit unor informații descoperite în arhive și citate de The Telegraph.
Născută în Ungaria, Marikăi Rökk i s-a interzis să joace doi ani după război, din cauza asocierii ei cu regimul nazist.
Ulterior, a fost reabilitată și a continuat să fie una dintre cele mai populare actrițe din perioada postbelică, apărând în aproape 40 de filme până la moartea ei, la vârsta de 90 de ani, în 2004.
Însă informații recent desecretizate din arhivele serviciilor de informații arată că vreme de 50 de ani ea a fost suspectată că este agent sovietic.
În 1951, Organizația Gehlen (sau Gehlen Org), serviciul de informații vest-german, a formulat primele suspiciuni. Acesta era condus de Reihard Gehlen (foto jos), fostul șef al informațiilor naziste pe frontul de est, reabilitat după război.
Potrivit documentelor declasificate, Gehlen Org era îngrijorată de „legăturile lui Rökk cu autoritățile sovietice” care „sugerează o activitate informativă”.
Analiștii contraspionajului german au ajuns la concluzia că Rökk a fost recrutată de KGB prin managerul ei, Heinz Hoffmeister.
Soțul Marikăi, regizorul de film Georg Jakoby, a fost și el suspectat de spionaj în favoarea sovieticilor.
În 1951, Rökk a anunțat că renunță la cariera sa actoricească pentru a-și deschide un magazin de tricotaje în Düsseldorf.
Rapoartele serviciului de spionaj german conchid că acesta a reprezentat „o manevră de acoperire inteligentă”, care îi permitea să-și continue activitatea de spionaj.
Totuși, documentele declasificate nu conțin nici o dovadă concretă că Rökk ar fi fost cu adevărat spioană și nici un fel de detalii despre natura muncii sale informative pentru KGB, ceea ce a făcut ca informațiile să fie primite cu scepticism în Germania, unde Marika Rökk continuă să fie foarte iubită.