Începând cu această dată, persoanele fizice pot merge deja la producătorii autorizaţi să îşi achiziţioneze un autoturism nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. Reamintim că Programul a demarat în data de 30 mai, cu etapa validării producătorilor.

În acest an, au fost depuse 116 dosare din partea producătorilor/dealerilor auto, din care 105 dosare au fost aprobate şi 11 respinse.  Totodată, au fost depuse de către producătorii/dealerii auto 15 contestaţii, din care 4 au fost aprobate.

Ministerul Mediului precizează că, începând din 14 iunie 2016, AFM va încheia contracte de finanţare cu producătorii/dealerii validaţi în Program, iar lista finală a acestora va fi publicată, ulterior, pe site-ul instituţiei.

În 2016, Programul „Rabla” este structurat pe două componente: „Rabla Clasic” – prin care românii pot beneficia de o primă de casare pentru achiziţia unui autovehicul nou în schimbul unui autovehicul vechi şi „Rabla Plus” – program nou, prin care este stimulată achiziţia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fără obligativitatea casării un autovehicul vechi.

Obligaţia casării intervine doar pentru cei care doresc să cumuleze finanţarea acordată prin acest nou program cu cea din Programul „Rabla Clasic” .

În cazul „Rabla Clasic” rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri pentru următoarele situaţii: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare, în cazul în care românii aleg să-şi cumpere o maşină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situaţia în care populaţia optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

„Dacă maşina nouă respectă ambele criterii, un cetăţean poate beneficia de ambele eco-bonusuri, putând să ajungă, cu tot cu prima de casare, la o finanţare de 8.750 de lei care va fi suportată de AFM din costul maşinii noi”, precizează ministerul de resort.

În ceea ce priveşte extensia „Rabla Plus”, românii care vor să aleagă o maşină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziţionarea unui autoturism nou electric-hibrid sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru maşinile noi 100% electrice.

Te-ar putea interesa și: