Start în turneul celor şase naţiuni

Start în turneul celor şase naţiuni

Mâine va debuta o nouă ediţie a Turneului celor Şase Naţiuni, cea mai spectaculoasă şi tensionată competiţie rugbyistică a emisferei nordice.

Ţara Galilor, campioana en-titre, este principala favorită la câştigarea turneului şi în acest an. Galezii au crescut foarte mult în valoare în ultimii ani şi, în acest moment, ocupă locul cinci în clasamentul mondial al naţiunilor IRB, fiind, de asemenea, cea mai bine clasată echipă europeană. Mai mult, în cadrul partidelor test de la sfârşitul anului trecut, "dragonii" au fost singura echipă care a reuşit să învingă o echipă din Turneul celor Trei Naţiuni.

Irlanda reprezintă cea mai mare ameninţare asupra încercării galezilor de a-şi apăra titlul în Turneul celor Şase Naţiuni. În ciuda turneului dezamăgitor din 2008 şi a formei slabe arătate în testele din noiembrie, nivelul excelent atins de echipele de club irlandeze sugerează că echipa "trifoiului" va fi o forţă în acest an. Apariţia mai multor jucători tineri talentaţi în primul "15" este un alt punct forte al irlandezilor care aşteaptă de 24 de ani un nou succes în Turneul celor Şase Naţiuni.

BUCURIE. Căpitanul galezilor, Ryan Jones, ridică trofeul câştigat anul trecut, sub privirea Prinţului William

Franţa, care a terminat, alături de echipa Angliei, pe locul doi în turneul de anul trecut, este, de asemenea, o pretendentă la titlu în acest an, în special datorită evoluţiilor bune avute în ultimii ani, echipa "cocoşului galic" câştigând patru din ultimele şapte turnee. Chiar dacă francezii se pot baza pe mulţi jucători extrem de talentaţi şi experimentaţi, jocul echipei scârţâie, managerul Marc Lievremont nereuşind să găsească o formulă de joc omogenă.

Anglia va încerca să uite, în 2009, turneul de anul trecut. Rezultatele sub aşteptări din ultimul Turneu al celor Şase Naţiuni şi rezultatele dezastruoase din testele sfârşitului de an au lăsat rugbyul englez în criză. Totuşi, în ultima vreme, echipa "trandafirului" s-a dovedit a fi mai periculoasă atunci când este subestimată, iar o victorie finală nu ar fi imposibilă. Anglia a câştigat ultima oară turneul în 2003, când a reuşit şi un Grand Slam. Scoţia ar putea uita forma slabă a ultimelor sezoane cu o participare bună în turneul din acest an. Pachetul puternic de înaintare aproape că a adus victoria "ciulinilor" în partida test cu campioana mondială, Africa de Sud, în această iarnă. Scoţia aşteaptă un nou succes în competiţie de zece ani.

Italia va încerca să paseze în acest an "lingura de lemn" a turneului trecut. Chiar dacă echipa şi-a îmbunătăţit jocul odată cu venirea managerului Nick Mallet, " squadra azzurra" încă nu are experienţa necesară confruntărilor puternice. Italia nu a câştigat niciodată Turneul celor Şase Naţiuni în cei nouă ani de când a aderat la competiţie.

Va rezista Ţara Galilor presiunii? Doar cinci echipe în istoria Turneului celor Cinci sau Şase Naţiuni au reuşit să câştige două Grand Slam-uri consecutive. Galezii au fost primii care au reuşit Grand Slam-uri succesive, în urmă cu un secol, performanţă atinsă apoi de trei ori de echipele Angliei din 1913/14, 1923/24 şi 1991/92 şi de echipa Franţei din 1997/98.

PROGRAM - Etapa 1

Anglia - Italia, mâine, ora 17.00 Irlanda - Franţa, mâine, ora 19.00 Ţara Galilor - Scoţia, duminică, ora 17.00

Ne puteți urmări și pe Google News