Start al primei centrale nucleare din lumea arabă

Emiratele Arabe Unite au anunțat, sâmbătă, intrarea în serviciu a centralei nucleare din Barakah

„ Anunțăm astăzi că Emiratele Arabe Unite au procedat, cu succes, la punerea în serviciu a primului reactor nuclear al centralei din Barakah, primul din lumea arabă” , a postat pe Twitter șeicul Mohammed bin Rached al-Maktoum, primul ministrul aș Emiratelor și suveran al Dubaiului.

„Acesta este un moment istoric pentru Emirate, în scopul lor de a furniza națiunii o nouă formă de energie curată”, a declarat Hamad Alkaabi, reprezentantul Emiratelor la Agenția Internațională pentru Energie Atomică. (AIEA).

Autoritățile Emiratelor au dat undă verde, în luna februarie, funcționării centralei nucleare situată în nord-vestul țării, fără a da o dată pentru punerea în funcțiune a acesteia.

Centrala nucleară de la Barakah a fost construită de un consorțiu condus de Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) și Korea Electric Power Corporation (KEPCO), la un cost estimat la 24,4 miliarde de dolari (22,5 miliarde de euro).

Primul dintre cele patru reactoare urma să fie pus în funcțiune la sfârșitul anului 2017, dar această data a fost amanita de mai multe ori pentru a îndeplini, potrivit oficialilor, condițiile legale de siguranță.

Când vor fi pe deplin funcționale, cele patru reactoare vor avea capacitatea de a produce 5.600 megawati de electricitate, adică aproximativ 25% din nevoile Emiratelor Arabe Unite, bogate în petrol.

Statul federal format din șapte emirate are o populație de 9,3 milioane, din care în jur de 80% sunt expați.

Nevoile de electricitate sunt în creștere, mai ales pe durata verilor caniculare.

În contextul creșterii tensiunilor regionale, oficialii Emiratelor au insistat asupra naturii „pașnice” a programului lor nuclear și au dat asigurări că acesta nu conține nicio componentă militară.

Al patrulea producător al OPEP (organizația țărilor producătoare de petrol), Emiratele Arabe Unite s-au dezvoltat, începând cu 1970, grație bogăției surselor de energie fosilă. Recent, un enorm camp gazier a fost descoperit între Dubai și Abu Dhabi.

Însă petromonarhia a început un vast plan de reducere a dependenței economiei de țiței.

Este vorba de un program în valoare de mai multe miliarde de dolari pentru dezvoltarea de energii renegenabile cu scopul de a produce 50% din energia sa din surse curate până în 2050.